Περιφερειακά

Items filtered by date: Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2020

Με ποδήλατο στη δουλειά - Λήξη διαγωνισμού

Μυτιλήνη 31/5/2020
Σήμερα έληξε ο Πανελλήνιος Φιλικός Διαγωνισμός "Με ποδήλατο στη δουλειά 2020"
Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν 186 άνθρωποι απ' όλη την Ελλάδα που άφησαν το αυτοκίνητο σπίτι για 2 ολόκληρες εβδομάδες, από 18 Μαΐου έως και 31 και χρησιμοποίησαν αποκλειστικά το ποδήλατο για τη μετακίνησή τους προς και από τη δουλειά τους.
Όλες αυτές τις μέρες καταγράφηκαν συνολικά 1.446 μετακινήσεις, 15.899 χιλιόμετρα, ενώ δεν κάψαμε 1.590 λίτρα βενζίνης και δεν εκλύσαμε στην ατμόσφαιρα 3.549 κιλά Διοξειδίου του άνθρακα.
Οι διαγωνιζόμενοι δήλωσαν σε ποιο οργανισμό ανήκουν, έφτιαξαν ομάδες και εγγράφηκαν στην πόλη που ζουν.

Στους "Οργανισμούς" στην πρώτη θέση είναι ο "Δήμος Καρδίτσας" με 28 συμμετοχές, 258 μετακινήσεις και 726 χιλιόμετρα. Στη γραμμή του τερματισμού τα APT ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ αν και με λιγότερες (9) εγγραφές αλλά περισσότερα χιλιόμετρα (1000) μας πήραν την 2η θέση κι έτσι ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου βρέθηκε στη 3η θέση με 10 εγγεγραμμένους, 93 μετακινήσεις και 644 χιλιόμετρα. Αλλαγή που έγινε μόλις τις τελευταίες ώρες της Κυριακής!

Στις "Ομάδες" την πρώτη θέση κατέλαβαν οι "Εκπαιδευτές Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής" από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Πρώτη συμμετοχή από τη Μυτιλήνη βρίσκουμε στην 6η θέση πουκατετάγη το "Lesvos MTB" με 3 ανθρώπους στο διαγωνισμό, 31 μετακινήσεις και 215 χιλιόμετρα. Άλλες συμμετοχές από τη Μυτιλήνη είναι το "Φαρμακείο Κατερίνα Παυλή" στην 18η θέση της Πανελλήνιας κατάταξης με 2 εγγραφές, 15 μετακινήσεις και 75 χιλιόμετρα, η "ΠΔΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" στην 22η θέση, με μία συμμετοχή 14 μετακινήσεις και 70 χιλιόμετρα, το "Pet Shop - Κομμωτήριο Σκύλων Ραντανπλάν" στην 30η θέση, με έναν συμμετέχοντα, 12 μετακινήσεις και 24 χιλιόμετρα. Στην 32η Πανελλήνια θέση συναντάμε τα "Παιχνίδια Δουκαρέλλη" με έναν εγγεγραμμένο στο διαγωνισμό, 11 συνολικά μετακινήσεις και 85 ολόκληρα χιλιόμετρα καταγεγραμμένα! Οι συμμετοχές από τη Μυτιλήνη ολοκληρώνονται με το "OpenSpace Μυτιλήνης" στην 39η σειρά της κατάταξης κι εδώ με έναν εγγεγραμμένο που έκανε 10 μετακινήσεις και συγκέντρωσε ακόμα 95 χιλιόμετρα για τις ομάδες της Μυτιλήνης! Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 62 ομάδες από 27 πόλεις της Ελλάδας.

Και πάμε στις "Πόλεις" που και τα προηγούμενα χρόνια του διαγωνισμού ήταν το δυνατό μας "χαρτί". Στην πρώτη θέση (δεν υπήρχε αμφιβολία από την αρχή) η Καρδίτσα. Μια πόλη με άπειρες ποδηλατικές υποδομές, μια πόλη όχι απλά με ποδηλατόδρομο, αλλά με εκτενές δίκτυο ποδηλατόδρομων σε κάθε γειτονιά, μια πόλη που οι αρχές "σπρώχνουν" τον πολίτη να χρησιμοποιεί το ποδήλατο, μια πόλη που ο Δήμαρχος υποσχέθηκε μια μέρα άδειας σε όλους τους εργαζόμενους που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Αυτά (και πολλά άλλα) είναι οι λόγοι που στην Καρδίτσα ο κόσμος αγαπάει τη μετακίνηση με ποδήλατο και κάθε χρόνο είναι ο αδιαμφισβήτητος διεκδικητής της ψηλότερης θέσης στην κατάταξη των πόλεων. Φέτος συγκέντρωσε 40 συμμετοχές (πληθυσμός 62.000 κάτοικοι) έγραψε 358 μετακινήσεις και 1.215 χιλιόμετρα.
Η Μυτιλήνη και φέτος σταθερά στην 2η θέση της Πανελλήνιας κατάταξης με 12 συμπολίτες μας (ανάμεσα στους 36.000 του δήμου) που επέλεξαν ποδήλατο για τη δουλειά, 110 μέρες μετακίνησης και 759 χιλιόμετρα! Οι πολίτες της Μυτιλήνης έδειξαν (και απέδειξαν) τι θέλουν για ακόμα μια χρονιά άσχετα αν δεν είχαν ούτε έναν ποδηλατόδρομο, ούτε μια ποδηλατική υποδομή και καμία άλλη διευκόλυνση από την πολιτεία για να πηγαίνουν στις δουλειές τους. Το "δείγμα" των πολιτών που ενημερώθηκε, εγγράφει και συμμετείχε στο διαγωνισμό αν και μικρό αριθμητικά, συγκριτικά με άλλες πόλεις δείχνει την έντονη επιθυμία των κατοίκων της Μυτιλήνης για έργα στον τόπο μας που αφορούν επιτέλους και το ποδήλατο. Κάθε ποδήλατο που βγαίνει στο δρόμο είναι κι ένα αυτοκίνητο λιγότερο. Κάθε 10 ποδήλατα στο δρόμο σημαίνει 10 αυτοκίνητα λιγότερα μπροστά σ' εκείνον που δεν μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Σήμερα λήγει και ο φωτογραφικός Διαγωνισμός του "Bike To Work 2020" που έτρεχε ταυτόχρονα με το "Με ποδήλατο στη Δουλειά".
Οι νικητές του διαγωνισμού θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει τον Ιούνιο και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Στην ίδια εκδήλωση θα βραβευθούν και οι καλύτερες φωτογραφίες του παράλληλου φωτογραφικού διαγωνισμού.
Οι 3 πρώτοι νικητές στις κατηγορίες Οργανισμός, Ομάδα, Πόλη και φωτογραφία, θα λάβουν συλλεκτικά δώρα του “Με Ποδήλατο Στη Δουλειά”.

Ευχαριστούμε τους φορείς που έθεσαν τον διαγωνισμό υπό την αιγίδα τους:
* Κ.Ε.Δ.Ε
* European Cyclists' Federation
* Δήμος Αθηναίων
* Civinet CY-ELL

Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές του διαγωνισμού:
* MBike Greece
* Αθήνα9.84
* Orthopetalies blog
* Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης - ΠΑΣΘ
* Ποδηλατική Απο-Δραση Πιερίας Podilatiki Apo-Drasi Pierias
* Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου
* και πολλοί ακόμα λάτρεις της ποδηλατικής μετακίνησης και ποδηλατικές ομάδες και σύλλογοι από όλη τη χώρα.

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish