Ποδήλατα Δρόμου

Τάκης Ανεζίνος

Τάκης Ανεζίνος

Τελετή Βράβευσης Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019

Ζάππειο Μέγαρο - Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020
Τελετή βράβευσης των Ελληνικών συμμετοχών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που το 2019 είχε θέμα, ασφαλές περπάτημα ασφαλής ποδηλασία.
Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κος Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, οι υφυπουργοί Δημήτρης Οικονόμου και Νίκος Παπαθανάσης, ο περιφερειάρχης Αττικής κος Γεώργιος Πατούλης, ο Ευθύμης Μπακογιάννης κ.α. σύλλογοι και φορείς.
Με την ομιλία της κας Σακελλαροπούλου ξεκίνησε η λαμπρή βραδιά της βράβευσης των Ελληνικών πόλεων. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας που προκαλείται από τις καθημερινές ανθρώπινες μετακινήσεις, την ηχορύπανση, τη χρήση του ελεύθερου χώρου στις πόλεις, την απώλεια της σχέσης του πολίτη με τις πλατείες, τα πάρκα και τις στοές... αναφέρθηκε στη απουσία οργανωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των δημόσιων χώρων, με αποτέλεσμα την παράδοση των πόλεων στα σταθμευμένα οχήματα. Αναφερόμενη στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, εξήγησε ότι απαιτεί ριζική αλλαγή νοοτροπίας και διαμόρφωση ενός νέου περιβαλλοντικού ήθους, με σημαντικό βήμα τη σταδιακή μετάβαση σε διαφορετικούς τρόπους δημόσιας μετακίνησης όπως ποδήλατα πεζόδρομους, ηλεκτρικά οχήματα.
Στο βήμα ανέβηκε αμέσως μετά ο Υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κος Χατζηδάκης. Ξεκίνησε με τα προβλήματα της αστικής μετακίνησης των πλέων όπου σήμερα ζει το 55% του κόσμου, ενώ αναφερόμενος στο 2050 είπε ότι αυτό το ποσοστό θα έχει ανεβεί έως και το 68% έως τότε. Οπότε αν υπάρχει ένα πρόβλημα σήμερα, είναι εύκολα κατανοητό πόσο θα διογκωθεί τα επόμενα χρόνια αν δεν κάνουμε κάτι. Τέλος αναφέρθηκε στις ενισχύσεις για ηλεκτρικά οχήματα επισημαίνοντας οτι ειδικά στα ποδήλατα η ενίσχυση θα φτάνει έως και το 40%.
Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας του 2019 συμμετείχαν 86 Ελληνικές πόλεις μεταξύ αυτών και η πόλη της Μυτιλήνης. 3.136 ήταν όλες ο Ευρωπαϊκές πόλεις που έλαβαν μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Όλοι οι Δήμαρχοι των πόλεων ήταν καλεσμένοι στη λαμπρή εκδήλωση. Τη Λέσβο δυστυχώς δεν κατάφερε να τη εκπροσωπήσει κανένας.
Ακολουθούν οι νικητές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κινητικότητας. Κάθε θέση έχει δύο Δήμους έναν μικρό κι έναν μεγάλο.
1η θέση (Μεγάλος) Δήμος Ρεθύμνου καθώς προωθεί συστηματικά το περπάτημα, το ποδήλατο αλλά και την ηλεκτροκίνηση. Επίσης είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας με ηλεκτρικό λεωφορείο! (Μικρός) Δήμος Καρδίτσας που επιλέχθηκε ανάμεσα σε 3.136 Ευρωπαϊκές πόλεις σαν η καλύτερη Ελληνική πόλη για να ζεις!
2η θέση Δήμος Λάρισας καθώς είναι ο πρώτος Δήμος με ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας και (Μικρός) ο Δήμος Ηγουμενίτσας που είναι ο πρώτος Ελληνικός Δήμος που το 2017 κατάφερε και πήρε το Ευρωπαϊκό βραβείο με πολλές παρεμβάσεις εστιάζοντας στην ηλεκτροκίνηση.
3η Θέση Δήμος Αγίου Δημητρίου εστίασε τις εκδηλώσεις του σε μαθητές και άτομα με αναπηρία και ο Δήμος Ανατολικής Σάμου που κάθε χρόνο με τα προγράμματά του βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και στους φιναλίστ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4η θέση Δήμος Ηρακλείου για την καθιέρωση του ανώτατου ορίου ταχύτητας των 30 χιλιομέτρων εντός της πόλης και Δήμος Νέας Προποντίδας που εδώ και χρόνια πραγματοποιεί μόνιμα μέτρα και παρεμβάσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης.
5η θέση Δήμος Τρικκαίων για τη διαμόρφωση της παραλίας του Ληθαίου και Δήμος Αλίμου για τις εκδηλώσεις για τα κατοικίδια ενώ ολοκληρώθηκε με αγώνα μπάσκετ με ειδικά αμαξίδια.
6η θέση Δήμος Νεάπολης Συκεών για την εβδομάδα εκδηλώσεων που συνδύασε το περπάτημα με την ιστορία του τόπου και το Δήμο Γρεβενών που ενεργοποίησε μικρούς και μεγάλους με εναλλακτικές δράσεις.
Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο για μια ακόμα χρονιά πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή σειρά εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην κατηγορία Mobility Actions.
Τιμητική διάκριση στο Δήμο Παλλήνης για την προσπάθεια του στα ΣΒΑΚ και την εκπροσώπηση της χώρας στην επικράτεια.
Τιμητική διάκριση στο Δήμο Φαρκαδόνας για τα μέτρα που προώθησε σαν Δήμος σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Ο Δήμος Μυτιλήνης συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με τις παρακάτω δράσεις που στην πλειοψηφία τους είναι διοργανώσεις του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου:
1. « Ελιά & Πεύκο» - Lesvos Brevet – 25/05/2019: Διοργανώθηκε για 8η συνεχόμενη χρονιά.
2. Με ποδήλατο στη δουλειά – Μάιος 2019 :Φιλικός διαγωνισμός που διοργανώνεται μια φορά το χρόνο.
3. Εθελοντική Αιμοδοσία και Ποδηλατάδα – 12/06/ 2019 :Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη.
4. Ποδηλατάδα στη Γέρα - 10/08/2019 : Ο Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας, διοργάνωσε την καθιερωμένη «Ποδηλατάδα στη Γέρα».
5. Take a Kid Mountain Biking Day (TKMBD) - 5 /10/ 2019: Ετήσια εκδήλωση με σκοπό να φέρει σε επαφή την επόμενη γενιά με την ορεινή ποδηλασία.
6. Παγκόσμια Μέρα Βουνού - 8/12/2019 :Για 9η χρονιά ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου διοργάνωσε ποδηλατοβόλτα στο βουνό Αμαλή
7. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΔΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ & ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ :Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης από την Περιφέρεια Β.Αιγαίου, Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Μυτιλήνης, με τίτλο «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Μυτιλήνης».

2ο Βραβείο στη Μυτιλήνη στο διαγωνισμό "Με ποδήλατο στη δουλειά" - Απονομή βραβείων

Την Πέμπτη 9/7/2020 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Ζαππείου στο πλαίσιο της εκδήλωσης της "Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας" η απονομή των βραβείων των νικητών του Με ποδήλατο στη δουλειά. Η απονομές έγιναν σε κλειστό κύκλο, με προσκεκλημένους μόνο όσους βραβεύτηκαν.
Παρόλη τη μικρή διάρκεια του διαγωνισμού φέτος λόγω του Lock-down η συμμετοχές έφτασαν στους 186 εργαζόμενους που για 2 εβδομάδες επέλεξαν το ποδήλατο για την μετακίνηση τους στη δουλειά, κάνοντας συνολικά 1.491 μετακινήσεις και 16.360 χιλιόμετρα, κατά μέσο όρο δηλαδή 10 χιλιόμετρα ανά μετακίνηση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν κάηκαν 1.636 λίτρα βενζίνης και κατά συνέπεια δεν εκλύθηκαν 3,6 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Αναλυτικότερα στην απονομή βραβεύτηκαν οι εξής:

1) Στην κατηγορία των Οργανισμών: Βραβεύτηκε ο "Δήμος Καρδίτσας" με 28 συμμετοχές, 265 μετακινήσεις και 762 χιλιόμετρα.

2) Στην κατηγορία των ομάδων:
• Οι Σχολές Οδηγών - Στεφανάκης από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης κατέλαβαν την πρώτη θέση με 53 μετακινήσεις και 140 χιλιόμετρα.
• Δεύτερη ήρθε η ομάδα από τον οργανισμό Apt Information Systems με 42 μετακινήσεις και 296 χιλιόμετρα.
• Στην τρίτη θέση ήρθε η ομάδα "Τμήμα προμηθειών Δήμου Καρδίτσας" με 40 μετακινήσεις και 230 χιλιόμετρα.

3) Στην κατάταξη των πόλεων:
• η Καρδίτσα ήρθε και φέτος πρώτη με 41 ποδηλάτες, 374 μετακινήσεις και 319 χιλιόμετρα.
• Η Μυτιλήνη δυναμικά και φέτος, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 12 ποδηλάτες, 110 μετακινήσεις και 759 χιλιόμετρα.
• Τέλος, μία καινούργια πόλη στο διαγωνισμό ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης κατέλαβε την τρίτη θέση με 6 συμμετέχοντες, 78 μετακινήσεις και 308 χιλιόμετρα.

Η κατάταξη των πόλεων έγινε με πληθυσμιακά κριτήρια.

Το επόμενο "Με Ποδήλατο στη Δουλειά" αναμένεται να έχει πολλές βελτιώσεις και πιθανότατα να έχουμε και εφαρμογή καταγραφής χιλιομέτρων για τα κινητά. Τέλος, ελπίζουμε όλοι όσοι συμμετείχαν να συνεχίσουν να πηγαίνουν "Με Ποδήλατο στη Δουλειά" και να γίνει το ποδήλατο κομμάτι της ζωής μας.

Ευχαριστούμε τους φορείς που έθεσαν τον διαγωνισμό υπό την αιγίδα τους:
* Κ.Ε.Δ.Ε
* European Cyclists' Federation
* Δήμος Αθηναίων
* Civinet CY-EL
Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές του διαγωνισμού:
* MBike Greece
* Αθήνα9.84
* Orthopetalies blog
* Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης - ΠΑΣΘ
* Ποδηλατική Απο-Δραση Πιερίας Podilatiki Apo-Drasi Pierias
* Lesvos MTB - Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου
* και πολλούς ακόμα λάτρεις της ποδηλατικής μετακίνησης και ποδηλατικές ομάδες και συλλόγους από όλη τη χώρα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ XCO - XCR 2020

Ξεκίνησε η αποστολή του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου για το “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ XCO - XCR 2020” στις 10 – 12 Ιουλίου 2020.
Ο Γιώργος Ντάρας, Κώστας Λαϊνάς, Μπάμπης Μπουντάκης και Δημήτρης Αλεξίου ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης 9/7/2020 για τον αγώνα στην Κάρυστο.
Ένας δύσκολος αγώνας με απότομες ανηφόρες, πετρώδη μονοπάτια, πολύ αέρα και με αρκετή ζέστη, που η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας με τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρυστίας, διοργανώνουν μεταξύ 10-12 Ιουλίου για τη διεξαγωγή αγώνων Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ορεινής ποδηλασίας στην περιοχή του Καφηρέα Ευβοίας.
Η διαδρομή του αγώνα καλύπτει την περίμετρο του δάσους καστανιάς "Καστανόλογγος" και διεξάγεται μέσα σε αιολικό πάρκο. Όπως είναι λογικό ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής (πάνω απ το Κάβο Ντόρο) είναι οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούν μόνιμα στην περιοχή.
211 ποδηλάτες από 46 σωματεία θα βρεθούν στη γραμμή της εκκίνησης. Αναλυτικά οι συμμετοχές είναι: ● 33 Άνδρες ● 11 Νέοι Άνδρες ● 27 Έφηβοι ● 62 Παίδες ● 9 Γυναίκες ● 4 Νεάνιδες ● 12 Κορασίδες ● 53 Μάστερς.
Πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση στον τομέα της ορεινής ποδηλασίας, με σκοπό την ανάδειξη των καλύτερων αθλητών σε όλες τις κατηγορίες (Άνδρες, Γυναίκες, Νέοι Άνδρες, Έφηβοι, Νεάνιδες, Παίδες, Κορασίδες).
Στον αγώνα θα συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα αθλητών ορεινής ποδηλασίας του Ελληνικού χώρου μια και ο αγώνας αποτελεί παράλληλα ένα σημαντικό κριτήριο στην απόφαση της Ομοσπονδίας για το ποιος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2021.

Καλή επιτυχία!!!!!

3ος Ποδηλατικός Μαραθώνιος Γέρας 2020 - Ανασκόπηση

Μεσαγρός Γέρας
Σάββατο 4/7/2020 Ώρα 17:00
Μετά από τόσους μήνες αναμονής, επιτέλους και πάλι αγώνας. Ένας υπέροχος αγώνας. Παρόλη την αυξημένη θερμοκρασία οι αγωνιζόμενοι απόλαυσαν έναν προσεγμένο και καλά προετοιμασμένο αγώνα από το Lesvos Ride. Πολλοί ήταν οι εθελοντές και πολλά τα νερά που μοιράζονταν σε συγκεκριμένα σημεία καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα αλλά και στον τερματισμό.! Η Εκκίνηση δόθηκε στις 17:00 γι' αυτούς που επέλεξαν τη "μεγάλη" διαδρομή και 17:05 για τη "μικρή". Όλα έγιναν βάση υγειονομικού πρωτοκόλλου με τους αγωνιζόμενους να εκκινούν στο γκριντ από συγκεκριμένες θέσεις σε απόσταση μέτρων η μια από την άλλη!. Η ζέστη (παρόλη την επιλογή της απογευματινής ώρας) ήταν μεγάλη, κάτι που έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο των αθλητών. Ευτυχώς όμως οι διοργανωτές πρόβλεψαν έναν υπέροχο μπουφέ μετά το τέλος του κοπιαστικού αγώνα που σε αποζημίωνε με το παραπάνω! Από άποψη διοργάνωσης όλο το χωριό ήταν ένα τεράστιο χαμόγελο. Αμέτρητοι εθελοντές παντού μέσα στη διαδρομή αλλά και στην εκκίνηση - τερματισμό με πολλούς συλλόγους να συνδράμουν στο μεγάλο αυτό έργο. Παντού στη διαδρομή δασοπυροσβέστες, ομάδα διάσωσης άλλα και εθελοντές από διάφορους συλλόγους. Αμέσως μετά τους τερματισμούς, ακολούθησαν οι απονομές (αναλυτικά τα αποτελέσματα κάτω) και μετά... σουβλάκια. Ταυτόχρονα με τον μεγάλο αγώνα έγιναν αγώνες και παιχνίδι για μικρά παιδιά στο προαύλιο του σχολείου του χωριού. 10 τυχεροί μικροί αναβάτες κέρδισαν στην εκδήλωση (μετά το βάθρο των μεγάλων νικητών) 10 κράνη με κλήρωση προσφορά του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου από το πρόγραμμα του Αστερία, με όνομα «Local Initiative Support» (Υποστήριξη Τοπικών Πρωτοβουλιών), επιχορήγηση του Open Society Institute σε συνεργασία με το OSIFE του Open Society Foundations.
Ο αγώνας ήταν συνδιοργάνωση του πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαγρού ¨ΕΙΡΗΝΗ¨, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Σύνδεσμος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού Ν. Λέσβου, Επιμελητηρίου Λέσβου, Μουσείο φυσικής ιστορίας Λέσβου, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού συλλόγου Παλαιόκηπου ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ και του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου. Τεχνικός σύμβουλος του αγώνα ήταν το Lesvos Ride.

Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish