Μυτιλήνη 2050

Items filtered by date: Δευτέρα, 04 Νοέμβριος 2019

VELOTURK GRAN FONDO - CESME 2019

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή στις 3 Νοεμβρίου 2019 ο ποδηλατικός αγώνας δρόμου VELOTURK GRAN FONDO - CESME, στην πόλη Τσεσμέ της Τουρκίας.
Ο αγώνας των 100 χλμ ξεκινούσε από τον Τσεσμέ έφτανε ψηλά ως τον Barbaros και τερμάτιζε και πάλι μετά από 1320 m+ πάλι στον Τσεσμέ.
Οι αγώνες Grand Fondo είναι εξαιρετικά διαδεδομένοι τα τελευταία χρόνια. Ο συγκεκριμένος αγώνας προτιμάται πολύ από τους Έλληνες αθλητές. *
Στον αγώνα κατετάγησαν 488 αθλητές κυρίως από την Τουρκία αλλά και άλλες χώρες. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των συμμετεχόντων από την Ελλάδα.
Πρώτος τερμάτισε τον μεγάλο αγώνα των 100 χλμ ο Gökhan Uzuntaş με χρόνο 02:42:39,75, 2ος με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο Μαρτίνος Μούσιος (02:42:43,31) του Πόρτο Λεόνε και 3ος ο Turgay Germen (02:42:46,51).
Στις επόμενες θέσεις κατετάγησαν από την Ελλάδα οι: (Θέση 7η) Απόστολος Παπαδόπουλος του Α.Σ. Α. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, Θέση 13η Γιώργος Νίνης (Άλφα Team), 15ος Δημήτρης Ροβάκης του ΤΑΛΟΣ ANEK LINES, 24ος ο Γιώργος Μπουλμέτης του Α.Σ. ΑΛΦΑ ΚΑΛΙΘΕΑΣ, 42ος ο Χρίστος Ποντίκης του Α.Σ. ΑΛΦΑ ΚΑΛΙΘΕΑΣ, 80ος ο Θεοφάνης Κυδώνης του Παναθηναϊκού, 86ος ο Φίλιππος Ντέλιος του Ερμή, και 96ος ο Νίκος Λάνδρου του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου. Από κει και πέρα ακολούθησαν οι Άλεξ Πρινιάς, Εμμανουήλ Σιγανός, Γιώργος Αργύρης και Γουλιέλμος Σγουράκης, όλοι από τη Σάμο.
Το Δ.Σ. του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου επιθυμεί να συγχαρεί τον αθλητή του Νικόλαο Λάνδρου που κατάφερε ανάμεσα σε 488 συμμετοχές να αναδειχθεί στην 96η. Να ευχηθούμε σε όλους τους αγωνιζόμενους καλή αποκατάσταση και πάντα επιτυχίες.

*Διαβάστε για τον αγώνα VELOTURK GRAN FONDO - CESME του 2016 με συμμετοχές από τη Λέσβο

Πως η Μυτιλήνη απέκτησε τόσους ποδηλατόδρομους

4/11/2050

Ας δούμε τι έγινε τα τελευταία χρόνια λίγο πριν το 2050.
Όχι η Μυτιλήνη δεν ήταν ανέκαθεν η πιο ''ποδηλατική'' πόλη στον κόσμο. Πριν την κρίση, η εικονική αγοραστική δύναμη των κατοίκων εκτινάχτηκε στα ύψη. Αυτό σήμαινε αυτομάτως περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους σε μια πόλη που δεν ήταν φτιαγμένη γι’ αυτά. Το κόστος για όλο αυτό; Ανθρώπινες ζωές: Τα θανατηφόρα ατυχήματα αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο.
Με συνεχείς διαβήματα από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου, τα αντανακλαστικά της κοινωνίας λειτούργησαν. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, άρχισε να διαμαρτύρεται. ''Σταματήστε να δολοφονείτε τα παιδιά, τους νέους, τους πεζούς, τους ποδηλάτες''. Οι φωνές τους εισακούστηκαν. Ηγεσία και λαός αποφάσισαν από κοινού να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο εξαρτημένοι από κάθε πηγή ενέργειας. Επέλεξαν να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής τους εξαφανίζοντας τα αυτοκίνητα από τα αστικά κέντρα και χτίζοντας ποδηλατόδρομους. Τα χρόνια που πέρασαν ο λαός είχε ήδη περάσει από τον καταναλωτικό κορεσμό στην λεγόμενη αστική συνείδηση.
Σ’ αυτό βοήθησε και η κρίση, που αδράχτηκε σαν ευκαιρία για αποδέσμευση από τον βραχνά του αυτοκίνητου. Οι πολίτες που αδυνατούσαν να κατανοήσουν το όφελος τους μακροπρόθεσμα για αυτούς και τα παιδιά τους, πέρασαν στο παρελθόν. Προσεγμένες μελέτες κατασκευής ποδηλατόδρομων έγιναν σε κάθε γειτονιά της Μυτιλήνης και όπου χρειάστηκε γκρεμίστηκαν ακόμα και κτήρια. ''Χτίστε και θα τους χρησιμοποιήσουν'' ήταν το σύνθημα, όπως και έγινε.
Τι κέρδος είχε από όλο αυτό η πόλη της Μυτιλήνης; 500% μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων, βελτίωση της υγείας όλων των πολιτών, ησυχία, πολιτισμός, φιλικό κέντρο και αγορά για όλες τις ευπαθείς ομάδες, ωραία τουριστική εικόνα, οικονομία για τον πολίτη αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, απεξάρτηση από τους εισαγόμενους φυσικούς πόρους...

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish