Μυτιλήνη 2050

Items filtered by date: Παρασκευή, 15 Μάιος 2020

Πρόταση Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Αξιότιμοι κ. Δήμαρχε, κύριε Περιφερειάρχη,
Μυτιλήνη 15/5/2020
To Lock Down έχει αναπόφευκτα επιφέρει αλλαγές στις αστικές μετακινήσεις των πολιτών. Η νέα ’’μερική” κανονικότητα θα πρέπει να υποστηρίζεται από βιώσιμες λύσεις, ώστε οι επιπτώσεις στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα παράθυρο ευκαιρίας για αλλαγή παλαιωμένων αντιλήψεων και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών.
Με δεδομένη την αυξημένη πεζή αλλά και με ποδήλατα μετακίνηση των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας (για ατομική άσκηση και ελλείψει άλλων εναλλακτικών δραστηριοτήτων), είναι ευκαιρία να προωθηθούν τα ήπια μέσα μετακίνησης (και τα εγγενή πλεονεκτήματά τους για την υγεία και την οικονομία) αντί των μηχανοκίνητων ιδιωτικών μέσων. Η σημαντική έλλειψη στην πόλη της Μυτιλήνης πεζοδρομίων επαρκούς πλάτους, διαθέσιμων ελευθέρων χώρων και αξόνων ροής φιλικών για τους πεζούς και τα ποδήλατα, καθιστούν επιτακτική την άμεση δραστική αύξηση του δημόσιου χώρου για περπάτημα, ποδήλατο, άθληση και ψυχαγωγία.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, αποτελώντας βασικό και καθημερινό χρήστη του οδικού δικτύου με ταυτόχρονη ενασχόληση σε θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας και με συναίσθηση του ρόλου του ως του κατεξοχήν εκπρόσωπο των ανθρώπων που ελπίζουν να αλλάξει η κατάσταση, να αφήσουν το αυτοκίνητο σπίτι και να πάρουν το ποδήλατο για τη δουλειά, υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση εφαρμογή δικτύων ροής πεζών και ποδηλάτων στην πόλη της Μυτιλήνης.
Συγκεκριμένα ο Πο.Συ.Λε. προτείνει άμεσα τη λήψη των κάτωθι πρωτοβουλιών:
– Να γίνει εκπόνηση μελετών άμεσης εφαρμογής με σκοπό τη δημιουργία «πράσινων» αξόνων και δικτύων πεζών και ποδηλάτων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται και να αθλούνται. Το εν λόγω ”πράσινο” δίκτυο θα συνδέει σημαντικούς πόλους έλξης μετακινήσεων, πάρκα και πλατείες. Επίσης, Δήμοι που δεν έχουν ολοκληρώσει τα ΣΒΑΚ βρίσκουν την ευκαιρία να εντάξουν αυτά τα νέα μέτρα στα υπό έγκριση σχέδιά τους, προσαρμόζοντας τα αν χρειάζεται, σύμφωνα με τη νέα έκτακτη κατάσταση.
– Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία μπορείτε να προχωρήστε άμεσα στη σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών και στη θεσμοθέτηση καινοτόμων μέτρων άμεσης εφαρμογής και χαμηλού κόστους, διασφαλίζοντας ωστόσο το υψηλό επίπεδο της οδικής ασφάλειας και κυκλοφορίας. Ενδεικτικά ως μέτρα χαμηλού κόστους, άμεσης εφαρμογής και μεγάλης αποτελεσματικότητας αναφέρονται τα εξής:
Μείωση του ορίου ταχύτητας στο αστικό οδικό δίκτυο από 50χλμ/ώρα σε 30χλμ/ώρα.
Προσωρινή μετατροπή τμημάτων του τοπικού οδικού δικτύου σε οδούς αποκλειστικής χρήσης πεζών και ποδηλάτων.
Εποχική ή εκ περιτροπής απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων σε κεντρικές οδούς (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές).
Κλείσιμο της Προκυμαίας (στα πρότυπα της 10ετίας του '70) κάθε απόγευμα της Κυριακής για τη θερινή περίοδο, με το πεζοδρόμιο για τους πεζούς και το οδόστρωμα για τα ποδήλατα.
Άμεση δημιουργία διαδρομών ποδηλάτου ή επέκτασης πεζοδρομίων με χρήση υλικών διαχωρισμού (από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία) όπως πλαστικά κολωνάκια ή ζαρντινιέρες.
Απελευθέρωση του ελεύθερου χώρου των πεζοδρομίων από εμπόδια που αναγκάζουν τον πεζό να περπατά μέσα στο δρόμο!
Δημιουργία μικρών πάρκων στον δρόμο (Parklets) με κατάργηση 2–3 θέσεων στάθμευσης..
– Να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων.
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου είναι πρόθυμος να συνδράμει σε μια πιο ανθρώπινη πόλη, μια πόλη με κέντρο τον άνθρωπο, τον τουρίστα, τον ηλικιωμένο, τον γονιό με καρότσι, τον άνθρωπο με ειδικές ανάγκες, τον άνθρωπο που σέβεται το περιβάλλον, που περπατά, που αγαπά την πόλη του, που προτιμά άλλα μέσα μεταφοράς εκτός το αυτοκίνητο, τον άνθρωπο που χρησιμοποιεί ποδήλατο για τις μετακινήσεις του.

                                   Εκ μέρους του Δ.Σ.
     Πρόεδρος                                                              Γενικός Γραμματέας

Λασκαρίδης Ιγνάτιος                                                       Ανεζίνος Τάκης

Με ποδήλατο στη Δουλειά – Έναρξη

ΠΩΣ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Τον Πανελλήνιο διαγωνισμό "Με ποδήλατο στη δουλειά" τον ξέρουμε όλοι. 4η συνεχόμενη χρονιά ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου συμμετέχει στο φιλικό διαγωνισμό, που έχει έναν και μόνο σκοπό, να κάνει το ποδήλατο περισσότερο γνωστό στην Ελλάδα, να φτάσει ως τ' αυτιά των αρχών που διαπιστώνουν πόσο πολύ θέλουν οι κάτοικοι μιας πόλης ποδηλατικές υποδομές και ανταποκρίνεται στο άκουσμα.
Τα βήματα που θα ακολουθήσει όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό είναι:
Υπολογίζετε όλη την απόσταση από το σπίτι στη δουλειά και πίσω. Αν το κάνετε και με το κοντέρ του ποδηλάτου σας, ακόμα καλύτερα.
Μπαίνετε στη σελίδα: https://biketowork.gr/ και πατάμε το "Πάρε μέρος κι εσύ!" (μπλε κουμπί).
Αν συμμετείχατε και το 2019 (ή αν έχετε εγγραφεί τη δοκιμαστική εβδομάδα 11 με 17/5) το "σύστημα" σας θυμάται. Αν πάλι είναι η πρώτη σας φορά θα σας ζητήσει το όνομά σας και εισαγωγή κωδικού.
Πατάμε "Είσοδος" Εκεί μπορείτε α) να καταχωρείτε τα χιλιόμετρά σας β) Να καταχωρήστε τον Οργανισμό που ανήκετε (π.χ. Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου), γ) την ομάδα σας... (π.χ. την εργασία σας) και δ) την πόλη που θα κινείστε με το ποδήλατό σας. Τέλος πατάμε "Επιλογή".
Πάμε να φέρουμε και πάλι τη Μυτιλήνη σε μια από τις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα. Όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια η πόλη μας απαιτεί δυναμικά είτε με πορείες είτε με δηλώσεις είτε με αιτήματα και παρεμβάσεις - επιστολές του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου στο Δήμο, έργα που αφορούν το ποδήλατο. Απλά οι φωνές αυτές δεν εισακούονται. Καταφέρνουμε να διακριθούμε χρόνια σ' αυτόν το διαγωνισμό ακόμα κι αν οι τοπικές αρχές αδιαφορούν επιδεικτικά στα αιτήματα των συμπολιτών μας για πιο ανθρώπινη πόλη. Από την άλλη μεριά ο Δήμαρχος της πρώτης και πέρυσι στο διαγωνισμό Καρδίτσας, εκτός από την αμέριστη συμπαράσταση μέσα από τα έργα του στην πόλη, δίνει μια μέρα άδεια σε όλους τους υπαλλήλους που θα εγγραφούν στο διαγωνισμό! Αυτά για τη δική μας περίπτωση είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Νικητής του διαγωνισμού είναι η συλλογικότητα και η διάδοση του τρόπου μετακίνησης που πραγματεύεται. Κάντε γνωστό το διαγωνισμό σ' όλους τους συναδέλφους σας.
Μην ξεχνάτε τον Φωτογραφικό διαγωνισμό που τρέχει ταυτόχρονα με το Bike To Work 2020.

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish