Μυτιλήνη 2050

Τάκης Ανεζίνος

Τάκης Ανεζίνος

Η Ώρα της Γης 2019

Το Σάββατο 30 Μαρτίου ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου (Πο.Συ.Λέσβου) καλεί όλους τους ποδηλάτες του νησιού να πάρουν μέρος στην μεγαλύτερη συμμετοχική εκστρατεία ευαισθητοποίησης που υπήρξε ποτέ για την προστασία του πλανήτη, με την καθιερωμένη πλέον ποδηλατοπορεία στους δρόμους της Μυτιλήνης την ώρα που τα φώτα της πόλης θα είναι κλειστά!
Μια παγκόσμια δράση που γίνεται κάθε χρόνο με σκοπό να ενημερώσει τους ανθρώπους για την κλιματική αλλαγή και να τους ενθαρρύνει να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα ταυτόχρονα σε περισσότερες από 170 χώρες και να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη μας.
Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 καλείσαι να πάρεις μέρος στην ποδηλατοπορεία του Πο.Συ.Λέσβου για την " Ώρα της Γης " και να ενωθείς με τον υπόλοιπο πλανήτη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μήπως χάνεται η σύνδεσή σου με τη φύση; Βρες τη ξανά στη φετινή Ώρα τη Γης! Στις 30 Μαρτίου, συνδέσου ξανά!
H φύση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και εμείς είμαστε κομμάτι της φύσης! Ακόμα και αν η καθημερινότητά μας έχει συνδεθεί με την κατανάλωση και την σπατάλη φυσικών πόρων πρέπει να θυμόμαστε πώς η φύση δεν είναι δεδομένη, δεν είναι αναλλοίωτη. Καταστρέφεται καθημερινά. Από εμάς!
Είμαστε η γενιά που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται ο πλανήτης και που μπορεί να κάνει κάτι για να το αλλάξει! Είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία και τη διατήρησή της.
Συχνά όμως νιώθουμε ότι χάνουμε τη σύνδεση μας με τη φύση και δεν ξέρουμε τον τρόπο να τη βρούμε ξανά. Φέτος στην Ώρα της Γης, έλα να συνδεθούμε όλοι μαζί με τη φύση για 1 ώρα αλλά και... για πάντα!
Ραντεβού στις 30 Μαρτίου 2018 και ώρα 20:00 όπως πάντα στη Πλατεία Σαπφούς για την ποδηλατοπορεία αφιερωμένη στην ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.

* Οι ανήλικοι πρέπει να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους.
* Όσοι δεν έχουν φώτα εμπρός και πίσω δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ποδηλατοπορεία.

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2019

Παγκόσμια Ημέρα Δάσους (21 Μαρτίου 2019)
Στις 21 Μαρτίου είναι η καθιερωμένη Παγκόσμια μέρα του Δάσους. Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, πιστός στο κάλεσμα του δάσους κάθε χρόνο συγκεντρώνεται και συντηρεί ένα μονοπάτι. Έτσι και φέτος συγκεντρωθήκαμε στην Αγία Μαρίνα να περπατήσουμε το Δασικό μονοπάτι γνωστό με το όνομα "κορμοί" και να επέμβουμε καθαρίζοντάς το, όπου χρειαζόταν.
Η εικόνα του δάσους γι αυτούς που δεν έχουν πάει μετά τις τελευταίες πυρκαγιές παράξενη. Τα καμένα δέντρα χωρίς φυλλωσιά μέσα στο πυκνό δάσος αφήνουν τον ήλιο να εισχωρήσει προκαλώντας μια περίεργη αίσθηση. Τα ξερά δέντρα απ τη φωτιά χάσκουν ακίνητα, άλλα γερμένα έτοιμα να πέσουν κι άλλα ξαπλωμένα στο καταπράσινο χώμα που ευτυχώς, απ την άνοιξη σε κάνει λίγο να ξεχνάς που είσαι. Όλα τα χρώματα είναι ασυνήθιστα. Λες κι έχεις αφαιρέσει απ τις φωτογραφίες το χρώμα. Όλα μαύρα και γκρι, χώμα, δέντρα, κλαδιά. Το έδαφος πετρώδες μια και η φωτιά πήρε μαζί της τα πάντα μην αφήνοντας ρίζες να κρατήσουν το χώμα που το παρέσυραν τα ορμητικά νερά της βροχής. Μη μπορώντας να μείνουν όρθια σ' αυτό το έδαφος τεράστια καμένα δέντρα με τα κλαδιά τους απλωμένα είχαν πέσει κι έκλειναν σε πολλά σημεία το μονοπάτι. Σίγουρα οι καταστροφές είναι πολλές, σε μερικά σημεία έχουν αλλάξει και οι ροές των ποταμών. Ευτυχώς όμως η φύση γεννιέται ξανά... Μικρά δεντράκια φυτρωμένα δίπλα στους προγόνους τους έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους... Σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχει τίποτα να θυμίζει την καταστροφή από την πυρκαγιά. Η μέρα πέρασε όμως και στο τέλος της αφήσαμε το μονοπάτι 100% καθαρό και προσπελάσιμο από κάθε πεζοπόρο χωρίς να χρειάζεται κάποιος μαθήματα ορειβασίας για να το διαβεί. Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και μετά απ' αυτή τη δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, ευχόμαστε να είναι πολλοί οι άνθρωποι που θα απολαύσουν άφοβα πλέον την ομορφιά, τη φύση, την ηρεμία, το οξυγόνο, το πράσινο, τη δροσιά, την ησυχία και τη θέα σ αυτό το μονοπάτι, σε περίπατο, τρέξιμο και βόλτα με ποδήλατο.

Παγκόσμια Hμέρα Δάσους

Εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιού από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου (Πο.Συ.Λε.)
Στις 21/3/2019 είναι η Παγκόσμια μέρα Δάσους και εμείς συγκεντρωνόμαστε για να του δείξουμε την αγάπη μας στο δάσος της Αμαλής.
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου σας καλεί στον εθελοντικό καθαρισμό του μονοπατιού που ξεκινάει από το γήπεδο της Αγίας Μαρίνας και καταλήγει στο κιόσκι προς την Αμαλή, γνωστό στους φίλους της ορεινής ποδηλασίας ως “Κορμοί”, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 στις 15:30.
Σημείο συγκέντρωσης έχει οριστεί το γήπεδο της Αγ. Μαρίνας.
Όποιος επιθυμεί μπορεί να φέρει τσουγκράνες και μικροεργαλεία για τον καθαρισμό.

Κλήρωση δώρων στα μέλη του Πο. Συ. Λέσβου

Από την Αποκριάτικη Παρέλαση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου προέκυψαν κάποια δώρα από το Δήμο, μαζί με τη βράβευση. Χθες αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίον θα διατεθούν αυτά. Για την ακρίβεια αυτά ήταν 9 μπελοκάκια VIP Mankatsa για προνομιακή εξυπηρέτηση από το καφέ ΜανΚάτσα. Στα πλαίσια του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η διάθεσή τους μετά από κλήρωση σε 9 από τα 78 μέλη του Συλλόγου. Μετά την ψηφιακή κλήρωση που έγινε παρουσία των μελών του Δ.Σ. προέκυψαν οι αριθμοί: 6, 52, 38, 46, 32, 73, 72, 26 και 33 που αντιστοιχούν στους:
Νο 06 Γιαννούλης Παναγιώτης
No 26 Μαντζουράνης Αθανάσιος
Νο 32 Δρακούλης Άγγελος
Νο 33 Ακριώτης Δημήτρης
Νο 38 Γκέντσης Αλέξανδρος
Νο 46 Ψύρρας Δημήτρης
Νο 52 Σάββας Σάββας
Νο 72 Τσιρτσής Γεώργιος
Νο 73 Λαγκαδάς Μιχάλης
Οι τυχεροί μπορούν να περνάνε από το το κατάστημα Παιχνίδια Δουκαρέλλη έως τις 15/4/2019 επιδεικνύοντας την κάρτα μέλους του συλλόγου του 2019 με τον παραπάνω αριθμό και όνομα και να παραλαμβάνουν τα μπρελοκάκια τους από τον ταμεία του Συλλόγου κο Τάκη Δουκαρέλλη. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήστε τη διαδικασία της ηλεκτρονικής κλήρωσης.

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish