Εκδηλώσεις

Τάκης Ανεζίνος

Τάκης Ανεζίνος

1st Anemotias Kampos MTB – VIDEO

42 αθλητές ορεινής ποδηλασίας πήραν εκκίνηση το πρωί του Σαββάτου 17/11/2019 μπροστά από το σχολείο της Ανεμότιας για τον αγώνα 1ο ANEMOTIAS KAMPOS MTB.
Πολύ σύντομα, στα πρώτα 6 χιλιόμετρα, τα σκληρά ηφαιστειακά χώματα της καλδέρας, οδήγησαν σε εγκατάλειψη τους 5 απ' αυτούς. Οι υπόλοιποι είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν σ' ένα μικρό χωριό της ορεινής Λεσβιακής επαρχίας, που για χάρη των εκδηλώσεων αυτή την Κυριακή ήταν κατάμεστο. Σε κάθε στενό σε κάθε στροφή, πλήθος κόσμου ήταν εκεί για να επευφημήσει τους αγωνιζόμενους που περνούσαν, χειροκροτώντας τους. Τα καφενεία γεμάτα θεατές, που συνδύαζαν το ευχάριστο ζεστό πρωινό του Νοέμβρη με καφέ και ποδήλατο. Το τοπίο μοναδικό οι μυρωδιές τρυπούσαν τη μύτη και καρφώνονταν στη μνήμη για πάντα. Η θέα στη διαδρομή πάνω από το χωριό σου έκοβε την ανάσα. Όλο το ανάγλυφο των βουνών μέχρι την Σκάλα Καλλονής μπροστά μας. Μέσα στο χωριό τα γραφικά σοκάκια, τα πλακόστρωτα, τα σπιτάκια έδιναν ένα μοναδικό χρώμα στον αγώνα. Οι κλίσεις ευχάριστες και απαιτητικές. Τα αρχαία λιθόστρωτα δρομάκια που οδηγούν στον κάμπο έδιναν ένα μοναδικό χρώμα γραφικότητας αλλά και τεχνικής δυσκολίας. Καταπονούσαν χέρια, σώμα και ποδήλατα, καθιστώντας τα ίσως και το πιο σκληρό τμήμα της διαδρομής. Σύντομα βρεθήκαμε στον κάμπο να ποδηλατούμε ανάμεσα σε αμέτρητους αμπελώνες, που καλλιεργούνται στα ηφαιστειακά χώματα του κρατήρα που δίνουν μια εξαιρετικά ιδιαίτερη, μοναδική κι ευχάριστη γεύση στο Ανεμωτιανό κρασί. Εικόνες, οσμές και γεύσεις που θα μας μείνουν αξέχαστες τουλάχιστον έως το 2ο ANEMOTIAS KAMPOS MTB του 2020.

1st Anemotias Kampos MTB

Την Κυριακή 17/11/2019 το φιλόξενο χωριό της Ανεμώτιας υποδέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο τον τελευταίο για το 2019 αγώνα ορεινής ποδηλασίας στη Λέσβο.
Από το πρωί της Κυριακής τα αποστακτήρια είχαν πλημμυρίσει με τις μυρουδιές τους σ' όλο το χωριό. Η θερμή μέρα του Νοέμβρη ανέβασε τόσο τη θερμοκρασία όσο έπρεπε. Ήλιος, ζέστη κι ευχάριστη ατμόσφαιρα ήταν στοιχεία σπάνια για μήνα Νοέμβριο. Όσο σπάνιο είναι και το τοπίο στο χωριό... Σε ηφαίστειο πριν εκατομμύρια χρόνια, κρατήρα, καλντέρα με τον πυθμένα να χρησιμοποιείται για καλλιέργεια αμπελιού, στο πλέον άδεντρο τμήμα της Λέσβου, δεν περίμενες να δεις τέτοια βλάστηση. Ελιές σ' ολόκληρη την πλαγιά, σ' ένα τοπίο που δεν στερείται ούτε νερά, ούτε πράσινο, έχοντας και αρκετά άλλα είδη δέντρων! Στον κάμπο τα ευθυγραμμισμένα αμπέλια το ένα μετά το άλλο, σε ταξιδεύουν σ' άλλα μέρη, εκτός Ελλάδας! Το χωριουδάκι είναι ιδιαίτερα γραφικό με παραδοσιακά σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, μεγάλες κλίσεις, χτισμένο πάνω στη βραχώδη πλευρά του βουνού με θέα τον κάμπο.
Η εκκίνηση είχε στηθεί μπροστά στο κόσμημα του χωριού, το σχολείο, που δυστυχώς εδώ και χρόνια δεν δουλεύει πια, μια και ο ελάχιστος αριθμός των παιδιών που ζουν στο χωριό μεταβαίνουν καθημερινά στη γειτονική Φίλια για την εκπαίδευσή τους. Συνήθης κατάσταση για τα χωριά της Λέσβου που αντιμετωπίζουν την ερήμωση μέρα με τη μέρα. Η Ανεμώτια όμως δεν είναι καθόλου μικρό χωριό. Σε υψόμετρο 375 μέτρα πάνω απ τη θάλασσα έχει πάνω από 400 καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα, παραδοσιακά πανέμορφα σπιτάκια, έχει μόνιμο πληθυσμό 450 κατοίκους, που το καλοκαίρι όμως γίνονται περισσότεροι. Κλασικά καφενεδάκια πλαισιώνουν την κεντρική πλατεία που μάλλον το καλοκαίρι θα γίνονται το κέντρο του χωριού. Εντύπωση προκαλεί και ο Ι. Ναός Μεταμόρφωσης Σωτήρος με το μοναδικό σκαλιστό πέτρινο τέμπλο. Η γενική εικόνα που άφησε το χωριό στους Λέσβιους που δεν το είχαν επισκεφτεί ξανά, ήταν μαγευτική. Πάνω απ' όλα βέβαια σ' ένα μέρος σε κερδίζουν οι άνθρωποι. Κι εδώ έκαναν τα "πάντα". Ο αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας ήταν μόνο μία από τις 20 περίπου εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα το 2ήμερο 16-17 Νοεμβρίου, όπως δράσεις δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, περίπατος στην καλδέρα του ηφαιστείου, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, τοπικές γεύσεις, περιηγήσεις στα καλντερίμια, παραδοσιακή μουσική, χορευτικές παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφικού και λαογραφικού υλικού, ομιλίες, ημερίδες κ.α.
Στα αγωνιστικά τώρα ... Το τερέν απαιτητικό! Μέσα στα πρώτα 4 χιλιόμετρα στην παράκαμψη πάνω απ' το χωριό, ανηφόρες, πέτρες και βράχια είχαν είδη στείλει 4 αγωνιζόμενους εκτός αγώνα. Στη συνέχεια πέρασμα ξανά μέσα από τα πανέμορφα σοκάκια του χωριού όπου περίμεναν ντόπιοι θεατές, όσοι φίλοι των αγωνιζόμενων είχαν έρθει μαζί τους από τη Μυτιλήνη, αλλά και όσοι είχαν έρθει για τις παράλληλες δράσεις. Το πλακόστρωτο μετα το χωριό οδήγησε μερικούς ακόμα στην εγκατάλειψη. Ακολουθούσε ο κάμπος με την ευχάριστη διαδρομή ανάμεσα στους αμπελώνες, μια τεράστια κατηφόρα που έφτανε ως την περιοχή "Ποταμιά" και μετά... όλο πάλι ανηφόρα ως το χωριό. Στα τελευταία χιλιόμετρα πριν την είσοδό μας στο χωριό είχαμε την ευκαιρία να ποδηλατίσουμε δίπλα στο πολυάριθμο γκρουπ του πεζοπορικού συλλόγου "Ορειάς" που σε παράλληλη δράση επέστρεφε στην Ανεμώτια.
Σαραϊδάρης και Αλεξίου επικράτησαν απ την αρχή στις πρώτες θέσεις σε έναν αγώνα τακτικής, έφτασαν μαζί μέχρι το τέλος για να πάρει πρώτος την καρό σημαία ο Αλεξίου που κέρδισε στα τελευταία μέτρα το σπριντ. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις μέσα στο κτήριο του σχολείου με πλήθος επισήμων που βράβευσαν ένας ένας τους νικητές όλων των κατηγοριών.
Ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμότιας Λέσβου “ο Κάμπος” και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνδιοργάνωσαν τον αγώνα ο οποίος ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, της Τοπικής Κοινότητας Ανεμότιας και της Ελληνικής Ποδηλατικής Ομοσπονδίας. Υποστηρίχθηκε από την Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμότιας, τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Λέσβου. Τεχνικός σύμβουλος του αγώνα ήταν το Lesvos Ride.

Aποτελέσματα του αγώνα
Περισσότερες φωτογραφίες

Ο Ποδηλατόδρομος θα φέρει περισσότερους ποδηλάτες

Μυτιλήνη 18/11/2050
Όταν ζούσαμε στη Μυτιλήνη τη δεκαετία του 2010, δεν βλέπαμε στο δρόμο σχεδόν καθόλου ποδηλάτες. Παρά το γεγονός ότι το πιο διαδεδομένο όχημα ήταν το δίκυκλο (μηχανάκια), ωστόσο η Μυτιλήνη δεν ήταν ποτέ γνωστή για την ποδηλασία, όπως ήταν το Άμστερνταμ ή η Κοπεγχάγη.
Την τελευταία δεκαετία 2040-2050, μέσω ενός συνδυασμού νέων υποδομών, κοινόχρηστων ποδηλάτων και αλλαγής πλεύσης από τους Δήμους πανελλαδικά, αυτό σταδιακά αλλάζει. Σε 23 σημεία στη Μυτιλήνη έχουν εγκατασταθεί ψηφιακοί μετρητές για να παρακολουθούν τον αριθμό των διερχόμενων ποδηλάτων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις τους, μας δίνεται μια πρώτη εκτίμηση της φιλικότητας προς το ποδήλατο, στοιχείο που δίνει στη Λεσβιακή πρωτεύουσα το έναυσμα για την προσθήκη αποκλειστικών ποδηλατοδρόμων στο οδικό δίκτυο της πόλης.
Τι θα μπορούσε να εξηγήσει την έκρηξη; Μελετητές και συγκοινωνιολόγοι του υπουργείου μεταφορών δηλώνουν ότι τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπλασης είναι ένας σοβαρός λόγος γι’ αυτή την αύξηση. Τα σχέδια προσφέρουν ανέσεις όπως ο νέος ποδηλατόδρομος αμφίδρομης πορείας κατά μήκος της προκυμαίας της Μυτιλήνης, που εκτείνεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το παλιό Τελωνείο μέχρι τη νέα γέφυρα. Τμήμα ενός τεράστιου έργου με 20 επιπλέον χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων και λωρίδων, όλα μέσα στα σχέδια ανάπλασης του 2050.
Ωστόσο, η αποφασιστικότητα του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου να «μετατρέψει το Μυτιλήνη σε παγκόσμια πρωτεύουσα της ποδηλασίας» φαίνεται να λειτουργεί. Το 2049, η Μυτιλήνη κατατάχθηκε 9η στον κατάλογο των περισσότερο ποδηλατικών πόλεων του δείκτη Copenhagenize. Φέτος βρίσκεται στην 2η θέση. Αν προεκταθεί το δίκτυο είναι πλέον βέβαιο με την έλευση ακόμα περισσότερων χρηστών των ποδηλατόδρομων, ότι θα βρεθούμε άνετα στην πρώτη θέση!

Σεμινάριο Ορεινής Ποδηλασίας

Ο Μάριος Παπασημακόπουλος (Marios Big-Papa) όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, θα βρίσκεται στη Λέσβο από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου καλεσμένος του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, για να παραδώσει μαθήματα ασφαλούς οδήγησης ορεινής ποδηλασίας.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα έχει ως εξής:
-Παρασκευή 22 Νοεμβρίου ώρα 21:00 στο Ξενοδοχείο Elysion για τη θεωρητική παρουσίαση του «physics of biking».
-Σάββατο 23/11 στις 09:00-13:00 1ο γκρουπ (προχωρημένων). Στις 13:00-17:00 2ο γκρουπ (αρχαρίων).
-Κυριακή 24/11 στις 9:00-13:00 1ο γκρουπ (αρχαρίων). Στις 13:00-17:00 2ο γκρουπ (προχωρημένων).
-Απόγευμα Κυριακής στις 18:00-19:00 πρακτικό μάθημα γυμναστικής.
Τρόπος εγγραφής (και πληροφορίες):
Τηλεφωνικά στον Αντιπρόεδρο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου Γιαννούλη Παναγιώτη στο 6973690941.
Οι εγγραφές λήγουν 19/11/2019 και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Οι ανήλικοι θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα τους.
Το κόστος του σεμιναρίου είναι 30,00 €
Τα ταμειακά τακτοποιημένα για το 2019 μέλη του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου θα έχουν έκπτωση 50%.

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish