Φωτογραφίες

Items filtered by date: Δευτέρα, 03 Ιούνιος 2019

Οδηγήστε τα παιδιά σας εδώ...

Ενόψει της "Παγκόσμιας μέρας Ποδηλάτου" που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Ιουνίου ας αναλογιστούμε μερικά από τα παρακάτω: Το ποδήλατο είναι το ασφαλέστερο, οικονομικότερο, βολικότερο μέσο αστικής μετακίνησης σε όλο τον κόσμο, που βελτιώνει την υγεία, μειώνει την ρύπανση, ενώ παραμένει το πιο αθόρυβο μεταφορικό μέσον.
Δυστυχώς στην Ελλάδα η κουλτούρα μας, μας ωθεί μόλις φτάσουμε σε ηλικία διπλώματος (στην καλύτερη περίπτωση) να βάζουμε στην αποθήκη το "παιδικό παιχνίδι" και να κάνουμε όνειρα να γίνουμε όπως όλοι οι άλλοι, κάτοχοι μιας μοτοσυκλέτας. Όποιος παραμείνει στο "παιχνίδι" είναι ξεχωριστός κι εκτός του ευρύτερου κοινωνικού μας "κύκλου"! Κάθε κοινωνία έχει τρόπους να ωθεί τα μέλη της στον "κοινωνικά αποδεκτό" τρόπο ζωής που έχει υιοθετηθεί απ' τους πολλούς, πολλές φορές και με αθέμιτα μέσα... Κι αν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι λάθος τι γίνεται; Πως μπορεί ένα παιδί να "διαφέρει" και να πει στους συνομήλικους του "Εγώ θα ρθω με το ποδήλατο", "Εγώ δεν θα πιω σήμερα", "Εγώ θα σέβομαι τον ΚΟΚ", "Εγώ θα φορώ κράνος"; Ή ακόμα καλύτερα να αποτελέσει το παράδειγμα και να τους αλλάξει όλους προς ένα "σωστότερο" τρόπο ζωής;
Επί του πρακτικού όμως τίθεται ένα θέμα. Σε ποιον ασφαλή δρόμο θα κυκλοφορήσουμε; Τα πολλά ποδήλατα θα φέρουν τον ποδηλατόδρομο, ή ο ποδηλατόδρομος θα φέρει τα πολλά ποδήλατα. Πριν τα παιδιά μας βγουν στο δρόμο, πάμε όλοι μαζί να φωνάξουμε ότι θέλουμε ποδηλατόδρομους στην πόλη μας. Πάρτε τα ποδήλατά σας και πάμε να δείξουμε ότι είμαστε πολλοί. Οι ποδηλατόδρομοι δεν θα έρθουν μόνοι τους. Όπως όλα, έτσι κι αυτό, θέλουν αγώνες. Με λάικ και τέλειο απ το πληκτρολόγιο δεν γίνεται τίποτα. Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook και ελάτε μαζί μας στην επόμενη πορεία, εκδήλωση, διαμαρτυρία, βόλτα, αγώνα... Ή πάρε το ποδήλατο και πήγαινε κάθε μέρα, στη δουλειά μ' αυτό. Μόνο έτσι η πολιτική ηγεσία του τόπου θα στρίψει το κεφάλι και θα αρχίσει να σκέφτεται για έργα υποδομής όσον αφορά το ποδήλατο. Εμείς θα φέρουμε τους ποδηλατόδρομους στο νησί. Εμείς θ αλλάξουμε την κουλτούρα που μαστίζει τη Λέσβο και μας κάνει να θρηνούμε κάθε μέρα θύματα. Αν θέλετε η επόμενη γενιά να μην καμαρώνει για κυβικά, τελικές, άλογα και 0-100, με το πορτοφόλι του μπαμπά, κάντε εσείς την αλλαγή σήμερα. Σταματήστε να αντιμετωπίζετε το ποδήλατο σαν το παιχνίδι που πρέπει να πάρει ο γονιός, νονός, ο θείος στο παιδί! Το ποδήλατο είναι πρώτα απ' όλα μέσο αστικής μετακίνησης, αναψυχής, αθλητισμού και μετά παιχνίδι. Μην κάνει κι η επόμενη γενιά το ίδιο λάθος. Οδηγήστε τα παιδιά σας εδώ...

Μυτιλήνη Ποδηλατική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2050

Μυτιλήνη 3/6/2050
1950-2050: Λίγο μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο άρχισαν να εμφανίζονται περισσότερα αυτοκίνητα στη Μυτιλήνη. Στην αρχή τα είχαν μόνο οι ευκατάστατοι, αλλά σιγά σιγά μια και από τότε θεωρείτο ένδειξη πλούτου, άρχισαν να χρεώνονται ακόμα και οι λιγότερο ευκατάστατοι για ν' αποκτήσουν το μέσον που θα τους έκανε "πολιτισμένους" Ευρωπαίους. Λόγω πείνας και στερήσεων πολέμου, ο Έλληνας ακόμα διακατέχεται από το μεταπολεμικό σύνδρομο. Έτσι τις επόμενες δεκαετίες το αυτοκίνητο κατέλαβε κάθε γωνιά της πόλης. Μια και στη Μυτιλήνη οι αποστάσεις είναι περιορισμένες, πηγαίναμε μ' αυτά παντού. Ακόμα και τα 500 μέτρα απ’ το σπίτι μας για την προκυμαία, τα κάναμε με το αυτοκίνητο. Αυτό κάναν όλοι, αυτό κάναμε κι εμείς. Δε μάθαμε ποτέ να περπατάμε, δε μάθαμε να χρησιμοποιούμε λεωφορεία.
Δεν ήθελε πολύ και ξαφνικά δεν είχαμε που να παρκάρουμε. Γεμίσαμε παντού αυτοκίνητα, γεμίσαμε "πολιτισμό" κάθε σπιθαμή του δρόμου, κι όταν δεν μας έφτανε κι αυτό, γεμίσαμε τα πεζοδρόμια, τις πλατείες, τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και πάλι δε μας έφτανε.
Ακόμα τότε οι Δημοτικές αρχές θεωρούσαν "πολιτισμό" να κάνουν φαρδύτερους δρόμους, περισσότερα και μεγαλύτερα πάρκινγκ, διευκολύνσεις (κόμβους) σ' όσους χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητο, κάτι που φυσικά με τα χρόνια που πέρασαν, έφεραν ακόμα περισσότερα αυτοκίνητα και διόγκωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Λησμονώντας τον πεζό, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την πρόσβαση και μειώνοντας την ασφάλεια του, όλο και περισσότεροι αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν μόνο αυτοκίνητο. Όλη η πόλη παραδόθηκε στην ανήλεη επικράτηση του "άψυχου μετάλλου".
Από τις αρχές όμως του αιώνα άρχισαν να φωνάζουν οι συγκοινωνιολόγοι για πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομους, για δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, για λιγότερα πάρκινγκ, για ΣΒΑΚ και γενικά ρυθμίσεις στην πόλη που θα μας έκαναν να μη θέλουμε να πάρουμε το αυτοκίνητο, να μας σπρώξουν να κινηθούμε με τα πόδια, με το ποδήλατο, με το λεωφορείο.
Τα χρόνια πέρασαν...
Όλα αυτά 100 χρόνια μετά και με κυβερνήσεις που σκέφτονταν μακροπρόθεσμα, έκαναν τη Μυτιλήνη αυτό που είναι σήμερα το 2050. Η Μυτιλήνη έγινε υπόδειγμα πόλης σε όλη την Ευρώπη. Δεν φτάσαμε ξαφνικά λοιπόν να είμαστε η πιο ανθρώπινη πόλη της Ευρώπης το 2050! Προηγήθηκαν σχέδια που ξεκίνησαν το 2020 και μπορούμε να πούμε ότι 30 χρόνια μετά, έχουμε φτάσει σ' ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish