Logo
Print this page

Απάντηση Πο.Συ.Λε. σε αδικαιολόγητη επίθεση

Απάντηση Πο.Συ.Λε. σε αδικαιολόγητη επίθεση
Rate this item
(0 votes)

Με αφορμή αδικαιολόγητη επίθεση που δέχτηκε η ποδηλατική κοινότητα, ύστερα από ένα άστοχο σχολιασμό σε τοπική εφημερίδα για την κατάσταση στην πόλη μας, όταν παρουσίασε τους ποδηλάτες σαν "νούμερο ένα κίνδυνο" που κάνουν "χιλιάδες παρανομίες" ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου έστειλε την απάντηση και τις θέσεις του σε όλες τις τοπικές εφημερίδες. Πολλές (ή λίγες) την κοινοποίησαν και τις ευχαριστούμε θερμά. Όπως ήταν φυσικό αυτή η αδικαιολόγητη επίθεση στον "ανυπεράσπιστο ποδηλάτη", μας εξόργισε και θελήσαμε άμεσα να εκθέσουμε τη γνώμη μας πάνω στο θέμα, ανοιχτά. Διαβάστε παρακάτω τις θέσεις του Συλλόγου.

"Σας αποστέλλω την θέση του ποδηλατικού συλλόγου Λέσβου όσο αναφορά δημοσίευση σε τοπική εφημερίδα σχετική με την αστική ποδηλασία.
Σαφώς και σε κάθε "ομάδα" οδηγών, αυτοκίνητο, μηχανάκι μοτοσυκλέτα, κούριερ, ντελίβερι, ταξί, λεωφορείο, φορτηγό, υπάρχουν καλοί και κακοί συμπολίτες. (αποφεύγω τον όρο καλός οδηγός γιατί αυτό σημαίνει καλός χρήστης του οχήματος - δώστε ιδιαίτερη σημασία σ' αυτό)
Στην Κρήτη ή όπου αλλού προφασίζεται το αρχικό άρθρο ότι έγινε ΜΙΑ παρανομία από ποδηλάτη, μάλλον θα ζουν στο ευνομούμενο τμήμα της Ελλάδας όπου κανένα αυτοκίνητο, δίκυκλο δεν παραβιάζει κόκκινο, πορτοκαλί, σέβονται όλοι STOP και μονόδρομους, γιατί κάτι τέτοιο δεν βλέπω στην πόλη μας και απορώ που ο εν λόγω κύριος αρθρογράφος του κειμένου βλέπει μόνο ποδήλατα να παρανομούν!
Ζούμε στην πόλη της απόλυτης ασυδοσίας. Παντού παράνομα αυτοκίνητα παρκαρισμένα, μηχανάκια κι αυτοκίνητα πάνω σε πεζοδρόμια και πλατείες, πεζοί στους δρόμους (και αναγκαστικά συνήθως) χωρίς την παραμικρή παιδεία ή πρόθεση να κινηθούν νόμιμα κι από διαβάσεις, και μας πειράζουν τα ποδήλατα των παιδιών που επειδή βλέπουν τον μπαμπά τους να κάνει τα ίδια με το μηχανάκι, αντιγράφουν; Δεν θα αναφερθούμε στο θέμα της παιδείας στους δρόμους που για όλους τους χρήστες είναι ανύπαρκτη με καθημερινά μοιραία αποτελέσματα.
Το ποδήλατο ΚΥΡΙΟΙ είναι η σωτηρία της πόλης μας, μην το αντιμετωπίζετε έτσι. Ένα ποδήλατο περισσότερο σημαίνει ένα αυτοκίνητο λιγότερο και ένα αυτοκίνητο λιγότερο σημαίνει 10 περισσότερες θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα ή πιο ανθρώπινη πόλη, ή καθαρότερος αέρας, ποιότητα ζωής, υγεία για τον ποδηλάτη αλλά και τους συμπολίτες του (με ευεργετικές συνέπειες στην οικονομία), μείωση ηχορύπανσης, μείωση ατυχημάτων, κ.α.
Δεν βλέπουμε από τα Λεσβιακά ΜΜΕ να υπερασπίζονται σε καμία περίπτωση τον πεζό, όταν ακόμα και ώρες που είναι ανοιχτή η αγορά της Ερμού, πάσης φύσεως τροχοφόρα αναπτύσσουν ταχύτητα ανάμεσα στους πεζούς δείχνοντας ακόμα και στους λιγοστούς τουρίστες που αναζητά το νησί μας, μια εικόνα τριτοκοσμική. Άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, γονείς με καροτσάκια, ΑΜΕΑ και ηλικιωμένοι, είναι αναγκασμένοι να ζουν στο περιθώριο της ηγεμονίας της "λαμαρίνας" και κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να αλλάξει κάτι. Πεζοδρόμια γεμάτα πραμάτειες, εμπορεύματα, τραπεζοκαθίσματα, μηχανάκια ( όλα τα παραπάνω είναι δεδομένα - γιατί;) αναγκάζουν τον πεζό να περπατά στο δρόμο με το παιδί του στο χέρι και κάποιους τους ενοχλεί ο 10χρονος ποδηλάτης (που κακώς) δεν έβαλε πόδι κάτω στο stop... !!!
Τι να πω ΚΥΡΙΟΙ! Αν θεωρείτε όλα τα παραπάνω προβλήματα λυμένα, ναι έχετε δίκιο.

Η μόνη περίπτωση να "σωθεί" η πόλη μας είναι να βρεθεί λύση στον ποδηλάτη να κινείται με ασφάλεια μέσα στην πόλη και να αφήσει στο σπίτι, ή έστω να περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου. Κι αυτό ΔΕΝ θα γίνει με μεγαλύτερα πάρκινγκ και μεγαλύτερους δρόμους που θα φέρουν ακόμα περισσότερα αυτοκίνητα στη μικρή μας πόλη που δεινοπαθεί από την καθημερινή, άσκοπη χρήση του αυτοκινήτου.

Κάντε μας να αφήσουμε το αυτοκίνητο σπίτι.

Πλήρες δίκτυο ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΤΩΡΑ...

Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου

Ανεζίνος Τάκης
Αντιπρόεδρος"

Κατασκευή και Υποστήριξη Ιστοσελίδας WEBGRECO.