Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου

Τάκης Ανεζίνος

Τάκης Ανεζίνος

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» είναι ένας πανευρωπαϊκός θεσμός που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Βάζοντας σε προτεραιότητα την βιώσιμη μετακίνηση, ο θεσμός δίνει αυτή τη βδομάδα την ευκαιρία να αναπτυχθούν στοχευμένες δράσεις με στόχο να ανακαλυφθούν και να δημιουργηθούν νέοι βιώσιμοι και εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης μέσα στις πόλεις.
Αυτή την εβδομάδα δίνεται έμφαση στην παιδεία και την ενημέρωση γύρω από την ασφαλή και ανεμπόδιστη μετακίνηση όλων των πολιτών και κυρίως στο σεβασμό στο πεζό, τον γονιό με το καροτσάκι, τους ηλικιωμένους και τα ΑμΕΑ. Ενθαρρύνονται και παρακινούνται οι πολίτες να επιλέγουν βιώσιμους και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, η συγκοινωνία, προστατεύοντας το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στην πόλη και συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής, διάστασης του Δήμου Μυτιλήνης.
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου προσκαλεί μεγάλους και παιδιά να συμμετέχουν μια ολόκληρη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, δεν θα πραγματοποιηθούν κάποιες δράσεις όπως πορείες βόλτες κλπ, για την αποφυγή του συνωστισμού.
Ο Πο.Συ.λε. προτείνει σε όλους τους πολίτες της Μυτιλήνης, να ακολουθήσουμε από μόνοι μας το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020 και να κινηθούμε με το ποδήλατό μας ή με τα πόδια (και όχι μόνο για μια εβδομάδα) όπου αυτό είναι δυνατόν. Είναι σίγουρο ότι όλα αυτά είναι απαραίτητα, αναπτύσσουν και διαμορφώνουν το περιβαλλοντικό μας ήθος. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 με την "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο", Αυτή τη μέρα καλό είναι (αν μπορούμε) όλοι μας να αφήσουμε το αυτοκίνητο σπίτι.

Τake Care of your Trails 2020

Στις 27/9/2020 στην Αμαλή.
Στα πλαίσια της συντήρησης μονοπατιών που έχει οργανωθεί από την #IMBA_EUROPE για το μήνα Σεπτέμβριο, φέτος η δράση "Take care of your trails 2020" στη Μυτιλήνη από τον Πο.Συ. Λέσβου, θα γίνει στις 27/9/2020 ημέρα Κυριακή. Οι ώρες συντήρησης θα είναι, από της 10:00-15:00. Τα μονοπάτια που θα συντηρηθούν είναι στην περιοχή Αμαλής, από τις δεξαμενές της Κρατήγου έως το εκκλησάκι της Παναγίας Αμαλής. Σημείο συνάντησης στο μεγάλο πεύκο μετά το στρατόπεδο "221".
Για να μπορέσουμε να κάνουμε την συντήρηση των μονοπατιών και να παραμείνουμε ασφαλείς, θα χωριστούμε σε μικρές ομάδες των 2-3 ατόμων και θα είμαστε σκορπισμένοι μέσα στο μονοπάτι, ο καθορισμός των ομάδων και το σημείο εργασιών θα γίνει το πρωί της Κυριακής.
Σημαντικό να έχουμε σωστό εξοπλισμό για τις εργασίες, γάντια εργασίας, κλειστά παπούτσια, καπέλο για τον ήλιο, νερό, σνακ και καλή διάθεση!
Θα υπάρχουν κάποια εργαλεία από τον σύλλογο, εάν όμως ο καθένας που θα έρθει φέρει το δικό του, ακόμη καλύτερα για να μπορέσουμε να μειώσουμε τις επαφές. Καλό είναι να έχουμε υγρά μαντιλάκια για τα χέρια. “Μάσκα” θα φοράμε όλοι.
Για οτιδήποτε επιπλέον θέλετε να ρωτήσετε αφήστε σχόλιο κάτω από το event και στο 697 369 0941

Να γίνει Ποδηλατικό Πάρκο...


Εμμένει στις προτάσεις του ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου και υπενθυμίζει την πρότασή του να γίνει Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής το Πάρκο της Επάνω Σκάλας.
Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα έργα ανάπλασης της πόλης μας, τον Μάρτιο του 2020. Σ' αυτά τα σχέδια το συγκεκριμένο πάρκο ήταν προγραμματισμένο να γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Διαβάστε εδώ το άρθρο
Μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις, επαφές με φορείς και συλλόγους, συμμετοχές σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είχε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, άρθρα και ανοιχτές επιστολές προς το Δήμο Μυτιλήνης και λοιπούς φορείς, η δίκαιη αντίρρηση μας να μην παραδοθεί στα αυτοκίνητα σαν πάρκινγκ η Παιδική Χαρά Επάνω Σκάλας Μυτιλήνης, εισακούστηκε και σε δελτίο τύπου του ο Δήμος Μυτιλήνης προσφάτως, ανακοίνωσε την άρση της απόφασης μετατροπής της Παιδικής Χαράς σε χώρο στάθμευσης. Θεωρούμε μεγάλη επιτυχία του συλλόγου αυτή την έκβαση καθώς από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε άδικη και οπισθοδρομική αυτή την απόφαση και πολεμήσαμε με όλα τα μέσα για την άμεση άρση της. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα εισακουστεί και η πρότασή μας, να γίνει Ποδηλατικό Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, κάτι που ο τόπος το χρειάζεται, απόφαση που θεωρούμε απίθανο να πάρει η παρούσα Δημοτική αρχή, αλλά ελπίζουμε ίσως να ενταχθεί σ' ένα από τα επόμενα προγράμματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας που θα ανακοινωθούν στο μέλλον.
Εμείς σαν Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου θα συνεχίσουμε τις απαραίτητες παραινέσεις σε ότι επιβαρύνει τον τόπο μας και τον πάει προς τα πίσω, θα συνεχίσουμε τη μάχη με τα κακώς κείμενα και θα ελπίζουμε να έρθουν επιτυχίες και σ' άλλες παρεμβάσεις μας για το καλό του τόπου.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο της διαμαρτυρίας μας από 6 Ιουλίου του 2020:
Διαβάστε εδώ την επιστολή μας προς το Δήμο: 

Έργα Ποδηλατόδρομου πίσω από το κάστρο - Ημέρα 282η

Σε 2 μήνες κλείνουμε χρόνο από την έναρξη του Πεζόδρομου-Ποδηλατόδρομου πίσω από το Κάστρο Μυτιλήνης και αυτές τις μέρες το μεγαλύτερο τμήμα του έργου, ο δρόμος ήπιας κυκλοφορίας αυτοκινήτων, έχει φτάσει στο τέλος του. Κανένα έργο στο τμήμα του Ποδηλατόδρομου δεν έχει ξεκινήσει όμως ακόμα! Κάτι που όπως όλα δείχνουν αφήνεται να γίνει στο τέλος αφού ολοκληρωθούν όλα τα άλλα. Αφήνεται για να αποτελέσει ίσως το κερασάκι στην τούρτα έκπληξη.
Οι εργασίες στο τμήμα του Πεζόδρομου-Ποδηλατόδρομου όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, σε όλο το μήκος του έργου από το άγαλμα έως και τη Φυκιότρυπα, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.
Ο κυκλικός κόμβος αναστροφής των αυτοκινήτων στην "Πλατεία" Φυκιότρυπας έχει ολοκληρωθεί. Το τμήμα του Πεζόδρομου-Ποδηλατόδρομου από εκεί έως τον Άγιο Γιάννη όπου και τελειώνει η επιστασία του Δήμου και αρχίζει το έργο της Αρχαιολογίας, βρίσκεται στο στάδιο που το αφήσαμε στα προηγούμενά μας άρθρα!
Ο χώρος μέσα στα Τσαμάκια εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μετά την κατάρρευση του τοιχίου από την αρχή του καλοκαιριού, σαν πάρκινγκ αυτοκινήτων μέχρι και σήμερα! Κάτι που δεν προβλέπεται στα αρχικά σχέδια του έργου. Αντίθετα ο χώρος προορίζεται να γίνει παιδική χαρά με τραμπάλες τσουλήθρες κλπ. Εκτός αν ο κος Δήμαρχος σκέφτεται να την κάνει κι αυτή, Πάρκινγκ!
Σε όλη τη διάρκεια του δρόμου από το άγαλμα έως την είσοδο της πλαζ του ΕΟΤ έγιναν έργα διαπλάτυνσης για να δημιουργηθεί κι ένα τρίτο "ρεύμα" (που προβλέπεται από τα αρχικά σχέδια) έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί για χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Καλαίσθητα έργα τοιχοποιίας πλαισιώνουν το σημείο αυτό του δρόμου από παραδοσιακή πέτρα και την 282η ημέρα του έργου έχουν φτάσει στο τέλος τους έως και το άγαλμα. Σημείο όπου θα είναι και η είσοδος του έργου όταν αυτό ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται το 2ο μισό του Φεβρουαρίου του 2021.
Σχεδόν 10 μήνες μετά την έναρξη, όλα δείχνουν ότι υπάρχει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο να ολοκληρωθεί το έργο πριν το πέρασμα των 15 μηνών, που έχει δοθεί σαν χρόνος ολοκλήρωσης από τον εργολήπτη!

Σχετικά άρθρα μας:
Μέρα 1η:
Μέρα 50: 
Μέρα 106:
Μέρα 147: 
Μέρα 197: 
Μέρα 217: 

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish