Διαδρομές με κούρσα

Items filtered by date: Δευτέρα, 24 Ιούλιος 2017

Πεζοδρόμηση Ιστορικού Κέντρου Μυτιλήνης

Μυτιλήνη 24/7/2050

Όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της πεζοδρόμησης του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης το 2017 κανείς δεν φανταζόταν πως ήταν η αρχή μιας ολόκληρης εποχής. Βήμα βήμα τα επόμενα χρόνια το μέτρο εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης, έτσι ώστε σήμερα το 2050 να μη κυκλοφορεί αυτοκίνητο ή οποιοδήποτε άλλο βενζινοκίνητο όχημα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Κλειδί στην όλη υπόθεση ήταν η μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου από τους κατοίκους της πόλης που ήρθε σαν αποτέλεσμα όταν στα πρώτα κλειστά πεζοδρομημένα τμήματα δημιουργήθηκαν τα πρώτα τμήματα ποδηλατόδρομου εντός της πόλης. Κάτι που έκανε απ τη μια μεριά τους πολίτες ν' αφήσουν το αυτοκίνητο και να κινηθούν με το ποδήλατο κι απ την άλλη τα μαγαζιά να "αγκαλιάσουν" το ποδήλατο με περισσότερες παροχές όπως ποδηλατικές θέσεις παρκαρίσματος έξω απ τα μαγαζιά τους. Όλα αυτά έκαναν την χρήση του αυτοκινήτου πιο δύσκολη μέσα στην πόλη, κάτι που με τη σειρά του "έσπρωξε" όλο και περισσότερους στην οικολογική, οικονομική, υγιεινή και αθόρυβη χρήση του ποδηλάτου.
Έτσι η στρατηγική του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετακίνηση των πολιτών των Ευρωπαϊκών πόλεων με χαμηλές εκπομπές ρύπων και η προώθηση βιώσιμων μορφών μεταφορών στέφθηκε και με το παραπάνω με επιτυχία. Τέλος μέσα απ αυτό το σχέδιο προέκυψε μια νέα πόλη. Μια πόλη περισσότερο ανθρώπινη για τον κάτοικο, τον επισκέπτη, τον τουρίστα αλλά και τις επόμενες γενιές.

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish