Μαστορέματα

Items filtered by date: Κυριακή, 03 Ιούνιος 2018

5th Molyvos Urban MTB 2018(Ανασκόπηση)

Μόλυβος Λέσβου 2-3/6/2018

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την έκταση που θα μπορούσε να πάρει μια ιδέα. Πριν από 5 χρόνια η ιδέα και μόνο ενός urban MTB αγώνα στο νησί ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Κι όμως το 2014 αυτό έγινε πρώτη φορά πραγματικότητα. Η μεγάλη συμμετοχή αγωνιζόμενων απ όλο το νησί, απ όλη την Ελλάδα, ακόμα κι έξω απ αυτή από την πρώτη χρονιά, και η "λάμψη" αυτού του ξεχωριστού αγώνα, τον έκανε δίκαια να χαρακτηρίζεται το "Μονακό της ποδηλασίας".
Παρόλα τα ελάχιστα χρόνια της ύπαρξής του κατάφερε να γίνει ένας από τον πιο ονομαστούς και γνωστούς αγώνες στον ποδηλατικό κόσμο. Πέρυσι είχαμε την τιμή πρώτη φορά να συμμετέχουν σ' αυτόν η ποδηλατική ομάδα της Εθνικής Ελλάδος ενώ φέτος το πράγμα έχει ξεφύγει εντελώς.
Με τον αγώνα LESVOS – MOLYVOS URBAN MTB Race XCO 2018 και παράλληλες εκδηλώσεις από την Παρασκευή 1/6/2018 έως και την Κυριακή 3/6/2018... με 2 αγώνες UCI Class2 XCO που η βαθμολογία τους μετράει για την πρόκριση των αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020 στο Τόκιο, έγινε μαγνήτης έλξης για πολλούς αθλητές από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.
Σύσσωμη η εθνική ομάδα Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας με 18 αθλητές, η πρωταθλήτρια Ρωσίας αλλά και σύλλογοι απ όλη την Ελλάδα αγωνίστηκαν στο Μόλυβο.
Φυσικά με τέτοια συμμετοχή χρειάστηκε να μεγαλώσει η διαδρομή που έπιανε το Μόλυβο από άκρη σ' άκρη. Από το κέντρο στο γραφικό λιμανάκι με τις ψαροταβέρνες από κει πάνω στο κάστρο μέσα από γραφικά σοκάκια καλντερίμια και σκαλοπάτια και απ το κάστρο και το μικρό πευκόφυτο αλσύλλιο πίσω, από στενά δρομάκια με πέτρα και γραφικά σπιτάκια με τις λουλουδάτες αυλές τους, στην άλλη άκρη του χωριού για να τερματίσουμε τον ένα γύρο πάλι στο κεντρικό πάρκινγκ του χωριού πάνω από την πλαζ και κάτω απ τα εστιατόρια που είχαν αρχίσει να ψήνουν τα χταποδάκια. Μια συλλογή από τα καλύτερα περάσματα απ όλες τις χρονιές με μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα καινούρια τεχνικά, σκαλοπάτια μας έκαναν πια να γνωρίσουμε και την τελευταία σπιθαμή του "κρυφού" Μολύβου!
Πολλοί ήταν οι επισκέπτες - τουρίστες - ντόπιοι που παρακολουθούσαν τον αγώνα όπως και κάθε χρονιά στις άκριες του δρόμου χειροκροτώντας κι εμψυχώνοντας τους αθλητές που μάχονταν με τη ζέστη, τον ήλιο, την κούραση, και τις απότομες ανελέητες πετρόστρωτες ανηφόρες του χωριού. Άλλοι σε καφέ πάνω στο δρόμο ή στα εστιατόρια απολάμβαναν το ουζάκι τους με θέα τον αγώνα και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας... Άλλοι στριμωγμένοι στις άκριες του δρόμου έδιναν ένα κλίμα αγώνα που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Ειδικά οι τουρίστες που έρχονται από χώρες όπου η ποδηλατική κουλτούρα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Τέλος υπήρχαν και οι φανατικοί που είχαν στηθεί σε "δύσκολα" σημεία της διαδρομής με τη φωτογραφική τους για να αποθανατίσουν τα περάσματα των αθλητών.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκίνησε με αγώνα URBAN KIDS (Αλσύλλιο) το Σάββατο το πρωί, συνεχίστηκε το απόγευμα στις 17.00 UCI με Class2 XCO (Αλσύλλιο). Η Κυριακή ξεκίνησε με 5th MOLYVOS URBAN MTB OPEN στις 9.30 (Κεντρικό πάρκινγκ Μολύβου) και συνεχίστηκε στις 11.00 με LESVOS – MOLYVOS URBAN MTB Race XCO (κεντρικό πάρκινγκ Μολύβου). Τέλος ολοκληρώθηκε με ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΝΙΚΗΤΩΝ LESVOS – MOLYVOS URBAN MTB Race XCO (κεντρικό πάρκινγκ Μολύβου) και εκδήλωση λήξης των αγώνων στο Congas Beach Bar στις 14.30. Ένα
πρόγραμμα πολύ γεμάτο χωρίς να αναφέρουμε προπονήσεις, βόλτες, καλωσορίσματα αθλητών, μουσικές βραδιές, εγγραφές/παραλαβές αριθμών, δώρα, συναντήσεις managers κλπ κλπ...
Στο αγωνιστικό τώρα... Το Σάββατο το απόγευμα στις 17:00 δόθηκε η εκκίνηση του πρώτου αγώνα UCI Class2 XCO με διαδρομή 100% χωμάτινη στο αλσύλλιο του Μολύβου. Εκεί σε μάχη η Εθνική Ελλάδος με την Εθνική Τουρκίας και άπειρες εναλλαγές στην πρώτη θέση, που ανέβασαν την αδρεναλίνη των διάσπαρτων φανατικών θεατών, ο τερματισμός βρήκε πρώτο τον Περικλή Ηλία.
Την Κυριακή το πρωί στις 9:30 δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα Open. Εδώ αγωνίστηκαν οι τοπικοί "ήρωες" της ορεινής ποδηλασίας και αμέσως μετά στις 11:00 δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα UCI Class2 XCO μέσα στο Μόλυβο. Κι εδώ είχαμε επανάληψη της μάχης του Περικλή Ηλία αλλά αυτή τη φορά με τον Δημήτρη Αντωνιάδη που κράτησε ψηλά την αγωνία μέχρι το τέλος μια και σε κάθε πέρασμα άλλαζαν την πρώτη θέση, με τον Περικλή να περνάει κι εδώ πρώτος τη γραμμή του τερματισμού.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ πρέπει να πούμε στην Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τον Δήμο Λέσβου που υποστηρίζουν τον αθλητισμό, στον Φορέα τουρισμού Μολύβου που υποστηρίζει την ποδηλασία, σε όλους τους Χορηγούς που έμπρακτα στηρίζουν την προσπάθεια ανάδειξης του αθλήματος, την Ομάδα Διάσωσης και τους Γιατρούς του Κόσμου που είναι πάντα εκεί για να μας προσέχουν, όλους τους εθελοντές που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και φυσικά όλους τους θεατές που με το χειροκρότημά τους δίνουν δύναμη στα πόδια και στο μυαλό μας.
Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ UCI και ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ OPEN
Πλήρες φωτογραφικό άλμπουμ, σύντομα στη σελίδα του Lesvos MTB στο Facebook.

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish