Μυτιλήνη 2050

Τάκης Ανεζίνος

Τάκης Ανεζίνος

Ακυρώνεται η 14η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία του 2023

Μυτιλήνη 22/9/2023
Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία είναι η ταυτόχρονη διαμαρτυρία πολιτών με ποδήλατα που γίνεται σε 30+ πόλεις σε όλη την Ελλάδα μια φορά το χρόνο την ίδια μέρα και ώρα. Κάθε χρόνο πλήθος ανθρώπων που αντιλαμβάνονται τα κέρδη της μετακίνησης με ποδήλατο, αλλά είναι αποκλεισμένοι από τον αστικό ιστό λόγω αφιλόξενου περιβάλλοντος, γεμίζουν τους δρόμους των πόλεων αυτή τη μέρα. Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία έγινε πρώτη φορά στην Μυτιλήνη το 2009 κι από τότε πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο.
Εδώ και 4 χρόνια η διοργάνωση της Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας έχει περάσει στα χέρια της ΕΟΑΠ. Η ΕΟΑΠ είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων Αστικής Ποδηλασίας στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε πριν 5 χρόνια, έχει την έδρα της στην Αθήνα και ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου ήταν ιδρυτικό της μέλος.
Για 2 χρονιές (το 2020 και 2021) δεν διοργάνωσε καθόλου Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία. Πέρυσι ξεκίνησε με την (λάθος για μας) ιδέα να την κάνει Οκτώβριο αντί για Μάιο που γινόταν τόσα χρόνια.
Αντιδράσαμε με επιστολές μας, αλλά μάταια. Η ΕΟΑΠ λίγες μέρες πριν την διοργάνωση του 2022, εξήγγειλε την ποδηλατοπορεία και τελευταία στιγμή προλάβαμε να την ανακοινώσουμε κι εμείς εδώ στη Μυτιλήνη.
Φέτος (φοβούμενοι ότι θα κινηθεί για 3η χρόνια στο ίδιο κλίμα, να γίνει - να μη γίνει) και μετά από παρεκκλίσεις μας για την διεξαγωγή πάλι Μάιο ή τουλάχιστον την έγκαιρη ανακοίνωση ημερομηνίας έστω και Οκτώβριο, η ΕΟΑΠ με λιτή ανακοίνωση της στις 8/9/23 πληροφορούσε απλά για την φετινή ημερομηνία στις 1/10/23.
Η ανησυχία μας μεγάλη αν θα έρθουν έγκαιρα αφίσες ή έστω ψηφιακό υλικό να τυπώσουμε, να κάνουμε άρθρο, να μοιράσουμε υλικό, να ενημερώσουμε τα μέλη μας.. να είμαστε έγκαιροι, έτσι ώστε να έχουμε το χρόνο να ενημερώσουμε σωστά, έγκυρα και έγκαιρα μεγάλο μέρος του Λεσβιακού πληθυσμού.
Δυστυχώς και πάλι 9 μέρες πριν την διεξαγωγή της πανελλαδικής κανένα μήνυμα από τους διοργανωτές!
Θα γίνει η ποδηλατοπορεία; Δε θα γίνει;
Εκεί λοιπόν έστω με δικές μας αφίσες ανακοινώσαμε το πρωί της 22/9 την Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στον τόπο μας.
Δυστυχώς λίγες ώρες μετά ήρθε και η ανακοίνωση από την ΕΟΑΠ ότι για φέτος ακυρώνεται η 14η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Λόγοι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που θα διοργανώσει, οι εκλογές και οι εκδηλώσεις άλλων φορέων την ίδια μέρα...
Θεωρούμε απαράδεκτο η ομοσπονδία συλλόγων της Ελλάδας να φέρεται μ' αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά στα μέλη της και με μεγάλη μας λύπη, σας ανακοινώνουμε την ακύρωση της 14ης Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας.
Είναι μη αποδεκτό 9 μέρες πριν, την μέρα που όλοι οι φίλοι του ποδηλάτου σ' ολόκληρη την Ελλάδα μαζεύονται και διεκδικούν από τις αρχές περισσότερες ποδηλατικές υποδομές και ποδηλατόδρομους (ειδικά σε προεκλογική περίοδο) να φιμώνεται αυτή μας η δυνατότητα να διεκδικήσουμε Πανελλαδικά λόγω των ίδιων των εκλογών!
Τώρα που θα ήταν ευκαιρία κάποια από τα αιτήματα που μένουν 4 χρόνια στο συρτάρι της Πανελλαδικής Ποδηλατικής Κοινότητας να εισακουστούν, δυστυχώς για ακόμα μια χρονιά θα μπουν στο ράφι με τα αδιάβαστα.
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου με την Ποδηλατοπορεία Διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στις 20/9 στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, έχει εκπληρώσει το χρέος του όχι μόνο στην τοπική ποδηλατική κοινότητα αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες ομάδες μετακίνησης στον αστικό ιστό που δεν έχουν επίσημους εκπροσώπους διεκδίκησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους. Διαβάστε το σχετικό άρθρο ΕΔΩ
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου είναι ο μοναδικός σύλλογος που ασχολείται με τα κακώς κείμενα στην αστική μετακίνηση, συμμετέχει στις διαβουλεύσεις του δήμου, προτείνει λύσεις, προσφέρει με ανιδιοτέλεια την τεχνογνωσία του στο αντικείμενο σε όλους τους φορείς και εναντιώνεται εγγράφως στα κακώς κείμενα και ελλιπή σχέδια της πολιτείας.
Έτσι λοιπόν Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία για φέτος, δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί.
Τα λέμε στις 7/10 επόμενη εκδήλωση στα Τσαμάκια για το ετήσιο Take a Kid Mountain Biking Day 2023.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023 - Ποδηλατοπορεία

20/9/2023
Πλατεία Σαπφούς
18:00
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, (ΕΕΚ-2023) είναι μια ετήσια εκστρατεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και στόχο έχει την ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών, ώστε να προωθήσουν αειφόρα μέτρα μετακίνησης και να καλέσουν τους πολίτες τους να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις αστικής μετακίνησης βάζοντας στην άκρη το αυτοκίνητο.
Η εβδομάδα γιορτάζεται από το 2002 μέχρι σήμερα με εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Δήμοι και σκοπό έχει την αφύπνιση των φορέων, των πολιτών και της πολιτείας στο θέμα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Οι εκδηλώσεις της ΕΕΚ-2023 δίνουν έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας, επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και συνδυασμούς αυτών σε κάθε διαδρομή. Αυτό θα βοηθήσει τις πόλεις να αναπτυχθούν οικονομικά, να γίνουν περισσότερο καθαρές, ήσυχες, ασφαλέστερες, λιγότερο συνωστισμένες και σίγουρα ένα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς. Αυτά είναι οράματα που κάποιοι Δήμοι τα έχουν. Κάποιοι άλλοι προτιμούν να ζουν αιώνια στο σήμερα επιλέγοντας να μη δυσαρεστήσουν μικρή μερίδα πολιτών, προκειμένου να μη χαθούν ψήφοι, αδιαφορώντας για το σύνολο του πληθυσμού που βάλλεται καθημερινά από αυτή τους την αδιαφορία. Με αποκλεισμό ευάλωτων ομάδων εκτός αστικού ιστού, χωρίς πεζόδρομους ή με πεζόδρομους που δεν είναι πεζόδρομοι, με πεζοδρόμια ανύπαρκτα ή κατειλημμένα από αυτοκίνητα, προϊόντα, πινακίδες, κάδους σκουπιδιών, στύλους, καλωδιοκατανεμητές, τραπεζοκαθίσματα, όλα εις βάρος των πεζών, που τους αναγκάζουν να βγαίνουν στο δρόμο. Γονείς με καροτσάκι στο οδόστρωμα μαζί με ανθρώπους με αναπηρικά αμαξίδια, ηλικιωμένους με προβλήματα ακοής και όρασης, όλοι μαζί με τα φορτηγά, τις νταλίκες, τα λεωφορεία, που σε συνδυασμό με την υπερβολική ταχύτητα και την έλλειψη αστυνόμευσης καθιστούν το αστικό περιβάλλον επικίνδυνο και αφιλόξενο. Τριτοκοσμικές εικόνες που σχολιάζονται άσχημα από τους επισκέπτες του νησιού, αλλά απ' ότι φαίνεται δεν ενοχλούν κανένα ντόπιο! Έως τη μέρα που θα αναρωτιόμαστε πάλι τι έφταιξε!
Την Τετάρτη ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, η μοναδική ελπίδα του τόπου για μια καλύτερη πόλη, η μια και μόνη ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης, άσχετα με την αδιαφορία της πολιτείας για το βιώσιμο μέλλον του τόπου και των κατοίκων του, η μοναδική συλλογικότητα που νοιάζεται για όλες τις παραπάνω ομάδες, πραγματοποίησε Ποδηλατοπορεία Διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης. Η Ποδηλατοπορεία ξεκίνησε στις 18:00 και αφού διέσχισε τον ποδηλατόδρομο πίσω από το κάστρο, την αγορά και την Καβέτσου, επέστρεψε στην αφετηρία.
Δυσοίωνη για το μέλλον του τόπου ήταν η αποχή φορέων, συλλόγων, αρχών, υπηρεσιών που είχαν προσκληθεί στη συζήτηση μετά τη λήξη της ποδηλατοπορείας. Αυτή ήταν η ευκαιρία σε πολλούς ακόμα και ιδιώτες να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στην υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση της πόλης μας. Δυστυχώς ακόμα και όλοι όσοι πλήττονται άμεσα από την σημερινή εικόνα της Μυτιλήνης, επέλεξαν τον καναπέ και τα σχόλια για τα κακώς κείμενα της πόλης, στα ΜΚΔ.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την 1η Οκτωβρίου 2023 που θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη ταυτόχρονη κοινή ποδηλατοπορεία 30 Ελληνικών πόλεων, η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία του 2023
Περισσότερες φωτό ΕΔΩ

Πρώτη μέρα σχολείο

Μυτιλήνη 18/9/2050

Πρώτη μέρα σχολείο

Πρώτη μέρα σχολείο από τον νέο δίκτυο ποδηλατόδρομων που ενώνει όλα τα σχολεία της Μυτιλήνης με κάθε γειτονιά. Ασφαλής ήρεμη, πολιτισμένη, ήσυχη, οικολογική μετακίνηση για όλους τους μικρούς μαθητές που βλέπουν, μεγαλώνουν και καταχωρούν στη μνήμη τους τον τρόπο με τον οποίο θα πηγαίνουν κι αυτοί τα δικά τους παιδιά στο σχολείο.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας - Δράσεις Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας - Δράσεις Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Από το 2002 έως σήμερα, την εβδομάδα από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Κάθε χρόνο Δήμοι, Κοινότητες, Περιφέρειες, Ομάδες και Σύλλογοι σε ολόκληρη την Ευρώπη, διοργανώνουν εκδηλώσεις, δράσεις και πορείες διαμαρτυρίας με σκοπό την αφύπνιση των φορέων, των πολιτών και της πολιτείας στο θέμα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Αυτό το Σεπτέμβριο 1861 πόλεις στην Ευρώπη έχουν δηλώσει επίσημη συμμετοχή και 414 οργανισμοί. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις (εκτός βέβαια από την Μυτιλήνη) οι διοργανωτές όλων των παραπάνω είναι οι ίδιοι οι Δήμοι. Εδώ δυστυχώς η περίπτωση να κινηθεί ελεύθερα, με ασφάλεια και ξέγνοιαστα ο πεζός είναι ακόμα σενάριο στη σφαίρα της φαντασίας. Πεζοί τουρίστες και ντόπιοι περπατάνε κάθε μέρα μέσα στο δρόμο γιατί είναι αδύνατον ν' ανέβουν είτε στα ανύπαρκτα είτε στα κατειλημμένα πεζοδρόμια. Η εικόνα της πόλης μας που εκλαμβάνουν οι επισκέπτες είναι αυτή μιας τριτοκοσμικής χώρας όπου πεζοί φορτηγά, αυτοκίνητα, μηχανάκια, λεωφορεία, ποδήλατα κι ευάλωτες ομάδες ανθρώπων μοιράζονται το ίδιο οδόστρωμα με όλα τα προβλήματα κίνησης που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν απ' αυτή τη συνύπαρξη.

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου είναι ο μόνος φορέας που έχει επενδύσει στρατηγικά χρόνια τώρα στη βιώσιμη αστική κινητικότητα στη Μυτιλήνη κι άσχετα με την αδιαφορία της πολιτείας για το βιώσιμο μέλλον του τόπου και των κατοίκων του, διοργανώνει κάθε χρόνο μόνος του εκδηλώσεις ενημέρωσης για τη συγκεκριμένη εβδομάδα. Φέτος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις.

ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΗ
Πορεία με ποδήλατα στους δρόμους της πόλης, αφύπνισης της κοινής γνώμης για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και για ένα πολύ σημαντικό θέμα σ' ολόκληρο τον πλανήτη και την εφαρμογή μέτρων, στρατηγικής και σχεδίων που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ιδανική πόλη του μέλλοντος. Σκοπός της πορείας είναι να δείξουμε στις αρχές του τόπου (και ειδικά τώρα σε προεκλογική περίοδο) πόσοι από εμάς ενδιαφερόμαστε για ποδηλατόδρομους, για ποδηλατικές υποδομές και γενικά τρόπους να αντιμετωπιστεί φιλικότερα το ποδήλατο μέσα στην αυτοκινητιστική ζούγκλα της Μυτιλήνης. Σκοπός είναι να μπορούμε με ασφάλεια να χρησιμοποιούμε τα ποδήλατά μας μέσα στην πόλη (αφήνοντας τα αυτοκίνητά μας σπίτι - εμείς που θέλουμε) και να μειώσουμε από μόνοι μας το κυκλοφοριακό χάος της πόλης.

Γι΄ αυτό λοιπόν την Τετάρτη στις 18:00 συγκεντρωνόμαστε Πλατεία Σαπφούς για ποδηλατοπορεία στους δρόμους της Μυτιλήνης. Πάμε να διαμαρτυρηθούμε για την υπάρχουσα κατάσταση, να βροντοφωνάξουμε ότι απαιτούμε καλύτερες συνθήκες και όλες τις απαραίτητες ποδηλατικές υποδομές και περισσότερα ελεύθερα πεζοδρόμια, για να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στην πόλη, αστυνόμευση για καταστολή της ανεξέλεγκτης παραβατικότητας, πεζοδρόμια για ευάλωτες ομάδες, σεβασμό στον πεζό σε όλες του τις ηλικίες, γονείς με καροτσάκι, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ή προβλήματα όρασης και ακοής που δεινοπαθούν να κινηθούν σαν άνθρωποι μέσα στην πόλη, ηλικιωμένους, ΑμεΑ, και όποιον άλλον επιθυμεί να ενώσει τη φωνή του με τι δική μας στο αίτημά μας για Βιώσιμη Πόλη. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Είτε έχουν ποδήλατο είτε όχι. Όσοι αισθάνονται ότι καταπατούνται τα δικαιώματά τους σαν πολίτες της Μυτιλήνης από την κατάληψη που έχει επιβάλει η παρούσα κατάσταση, με αυτοκίνητα παντού ακόμα και πάνω στα πεζοδρόμια. Όσοι αισθάνονται ότι τα πεζοδρόμια πρέπει να επιστρέψουν στους πεζούς, όσοι πιστεύουν ότι η πόλη χρειάζεται εκτενές δίκτυο ποδηλατόδρομων που θα φτάνει σε όλες τις γειτονιές και όχι ποδηλατόδρομο βιτρίνα πάρκινγκ, όσοι νοιάζονται για τις ευάλωτες ομάδες που έχουμε εγκλωβίσει στα σπίτια τους τόσα χρόνια. Όλοι αυτοί πρέπει να διαμαρτυρηθούν την επόμενη Τετάρτη στην πλατεία Σαπφούς. Η βόλτα θα καταλήξει στην Πλατεία Σαπφούς όπου με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, σε συλλόγους, ομάδες, οργανισμούς, ανθρώπους που κι αυτοί δεινοπαθούν από την υπάρχουσα κατάσταση ΜΗ βιώσιμης Αστικής ΜΗ Κινητικότητας θα συναντηθούμε να ανταλλάξουμε απόψεις, να συσπειρωθούμε να βρούμε τρόπους που μπορεί να βελτιωθεί λίγο αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Όλα πάντα με αφορμή την Πανευρωπαϊκή εβδομάδα Κινητικότητας 2023!

Σας περιμένουμε όλους στην Ποδηλατοπορεία ή και μετά, στην ανοιχτή συζήτηση στο κέντρο της Πλατείας. Να μη λείψει κανείς. Αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε ν αλλάξει κάτι στο χάος που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα στο δρόμο μας είτε με κάποιο μέσο είτε με τα πόδια, αυτή είναι η ευκαιρία να το δείξουμε.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ
Φωτογραφίζω το ποδήλατό μου στις “ομορφιές” της πόλης! Από 16 Σεπτεμβρίου και έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, πάμε βόλτα, πάμε δουλειά, πάμε στον έναν (προς το παρόν) ποδηλατόδρομο, πάμε αγορά και βγαίνουμε φωτογραφία με το ποδήλατό μας, μόνοι, με φίλους ή και μόνο το ποδήλατο στο πιο “όμορφο” σημείο της πόλης μας και την δημοσιεύετε! Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δείξουμε στις αρχές του τόπου (και ειδικά τώρα σε προεκλογική περίοδο) πόσοι από εμάς ενδιαφερόμαστε για ποδηλατόδρομους, για ποδηλατικές υποδομές και γενικά τρόπους να αντιμετωπιστεί φιλικότερα το ποδήλατο μέσα στην αυτοκινητιστική ζούγκλα της Μυτιλήνης. Σκοπός είναι να μπορούμε με ασφάλεια να χρησιμοποιούμε τα ποδήλατά μας μέσα στην πόλη (αφήνοντας τα αυτοκίνητά μας σπίτι - εμείς που θέλουμε) και να μειώνουμε από μόνοι μας το κυκλοφοριακό χάος της Μυτιλήνης.
Το θέμα είναι ελεύθερο φτάνει να απεικονίζεται ποδήλατο.

ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Οι φωτογραφίες θα πρέπει να αναρτηθούν από το πρωί της 16 Σεπτεμβρίου έως το βράδυ της 22 Σεπτεμβρίου 2023.
Οι αναλύσεις των φωτογραφιών πρέπει να είναι τουλάχιστον 1920Χ1080
Δεν πρέπει να έχουν υποστεί κανενός είδους ψηφιακή επεξεργασία.
Θα προτιμηθούν φωτογραφίες που έχουν νόημα, φωτογραφίες που έχουν να πουν κάτι, φωτογραφίες που μεταφέρουν ένα μήνυμα, μια ιδέα, μια σκέψη για πιο ποδηλατική πόλη.
Οι φωτογραφίες θα πρέπει να αναρτηθούν στο Lesvos MTB Group (https://www.facebook.com/groups/lesvos.mtb.group) στο Facebook (Για όσους δεν έχουν Facebook θα δεχτούμε και φωτογραφίες στο μειλ του Συλλόγου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Οι φωτογραφίες θα πρέπει στο σχόλιο της ανάρτησης να γράφουν #ΕΕΚ2023ΠΣΛ (Προσοχή ΟΛΑ τα γράμματα στα Ελληνικά και ΟΛΑ κεφαλαία)
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου σε ειδικό άρθρο του Lesvos MTB.
Σ' αυτόν τον διαγωνισμό δεν υπάρχει χαμένος, ΟΛΟΙ κερδίζουν μια καλύτερη πόλη.
Οι φωτογραφίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν από τον Πο. Συ. Λέσβου για να αποσταλούν στους αρμόδιους φορείς, υπουργείο και αυτοδιοίκηση.

 

 

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish