Ενημέρωση

Items filtered by date: Κυριακή, 21 Μάρτιος 2021

Παγκόσμια Ημέρα Δάσους

Παγκόσμια Ημέρα Δάσους (21 Μαρτίου 2021)
H 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί Παγκοσμίως σαν η μέρα του Δάσους.
Την ίδια μέρα σημειώνεται η έναρξη της εαρινής ισημερίας και θεωρείται η πρώτη μέρα της άνοιξης.
Σκοπός της μέρας είναι να φέρει σε επαφή τον άνθρωπο με τα δάση που καλύπτουν σήμερα το 25% της επιφάνειας της γης και να του επισημάνει την ανάγκη προστασίας του.
Να υπενθυμίσει περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των πόρων του δάσους, την ερημοποίηση της γης, τις καταπατήσεις, τις απειλές στη βιοποικιλότητα και την εκτεταμένη υλοτόμηση. Κάθε χρόνο το 15% των δασών στην Ελλάδα χάνεται από πυρκαγιές και μόνο το 10% καταφέρνει να αναδασωθεί.
Την Παγκόσμια ημέρα του Δάσους εδώ και πολλά χρόνια ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, συγκεντρώνεται σε μεγάλες ομάδες και οργανώνει τον καθαρισμό - συντήρηση ενός ή περισσότερων μονοπατιών. Όπως και σε αρκετές άλλες εκδηλώσεις, αυτό εδώ και ένα χρόνο είναι αδύνατον λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας περιορισμού των συγκεντρώσεων.
Και φέτος είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε οτι ο Πο.Συ.Λε. δεν θα διοργανώσει τον καθιερωμένο καθαρισμό της ημέρας. Θα θέλαμε όμως να προτείνουμε λόγω της ημέρας, αν στο μονοπάτι σας στη σημερινή (ή και τις επόμενες μέρες) βόλτα, συναντήστε ένα κλαδί, μια πέτρα, ένα εμπόδιο, που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο σε οδηγό ποδηλάτου ή πεζοπόρο, σταματήστε και απομακρύνετε το από την πορεία σας, συμβολικά σαν ελάχιστο φόρο τιμής σε μια τόσο σημαντική μέρα σαν τη σημερινή κι ας ελπίσουμε πως αυτή θα είναι και η τελευταία ακύρωση δραστηριότητας για όλο τον κόσμο.

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish