Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου

Τάκης Ανεζίνος

Τάκης Ανεζίνος

Take Care of your Trails 2021 -1st week

Την Κυριακή το πρωί 9/5/2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας συνάντηση του Μαΐου, για τον καθαρισμό μονοπατιών στα πλαίσια του TCoyT2021 που είχε ανακοινωθεί από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου.
Σε συνεργασία με την IMBA κάθε χρόνο διοργανώνεται μια παγκόσμια εκδήλωση που διαρκεί ένα μήνα και λαμβάνουν μέρος ποδηλατικοί σύλλογοι και ομάδες απ' όλο τον κόσμο.
Η IMBA αναρτά ένα χάρτη με όλα τα μέρη που θα γίνουν εργασίες καθαρισμού και συντήρησης ποδηλατικών μονοπατιών. Το χάρτη αυτό παγκοσμίως μπορούν να μελετήσουν όποιοι ενδιαφέρονται να επισκεφτούν τουριστικά έναν ποδηλατικό προορισμό. Οι τουρίστες αυτοί ενδιαφέρονται να ξέρουν σίγουρα ότι εκεί που θα πάνε διακοπές, θα υπάρχουν σύλλογοι που φροντίζουν τακτικά τα ποδηλατικά μονοπάτια της περιοχής. Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε πόσο σημαντικό είναι, οτι την ημέρα της ανακοίνωσης της φετινής διοργάνωσης οι καταγεγραμμένοι προορισμοί στο χάρτη της Ευρώπης ήταν 4 και ο ένας εξ αυτών ήταν η Λέσβος. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια από τις 8 χώρες που συμμετέχουν στο θεσμό, 5 Ελληνικοί Σύλλογοι έχουν δηλώσει φέτος συμμετοχή, ενω καθαρισμοί θα γίνουν πανευρωπαϊκά σε 60 διαφορετικά σημεία!
Η χρονική περίοδος που επιλέγεται για την εκδήλωση από την ΙΜΒΑ είναι πάντα ο Μάιος, καθώς ο καιρός είναι ιδανικός για δουλειές στο δάσος, οι δυνατές βροχές του χειμώνα έχουν επιβαρύνει ορισμένα σημεία καθιστώντας τα δύσβατα ακόμα και για πεζοπόρους, ενώ τα μονοπάτια χρειάζονται μια μικρή προετοιμασία για την καλοκαιρινή τους χρήση που εξαιτίας της έλλειψης βροχών παρουσιάζουν συχνά μια σχετική επικινδυνότητα λόγω ξηρασίας.
Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου και επικεντρώθηκαν σε 2 μονοπάτια που κατεβαίνουν από την Παναγία της Αμαλής έως τις πηγές Κρατήγου. Μετά το τέλος των εργασιών το αποτέλεσμα μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Σε όλα τα σημεία βελτιώθηκε πολύ η προσβασιμότητα με την απομάκρυνση αδρανών υλικών και ανέβηκε κατακόρυφα το επίπεδο ασφαλείας για όποιον με τα πόδια ή το ποδήλατό του επιθυμεί να απολαύσει τις χαρές και τις εικόνες του δάσους με σύνεση και σεβασμό στη φύση. Τις επόμενες 3 Κυριακές θα επαναληφθεί η διαδικασία και σε άλλα τμήματα των μονοπατιών της περιοχής. Θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις.

Ποδηλατογέφυρα

Μυτιλήνη 10/5/2050
Αρχές Μαΐου εγκαινιάστηκε στη Λέσβο η μεγαλύτερη ποδηλατογέφυρα της Ευρώπης (6.500Χ4,3μ) για αποκλειστική χρήση από πεζούς και ποδήλατα. Η κατασκευή της διήρκησε 3 χρόνια και περνάει πάνω από ένα υδροβιότοπο, μια εθνική οδό, τμήμα του κόλπου της Καλλονής, τα παρατηρητήρια των αλυκών και το Λεσβιακό καταφύγιο άγριας ζωής. Η γέφυρα δεν χρησιμοποιείται μόνο από παιδιά που πηγαίνουν σχολείο με ασφάλεια ή από commuters που πάνε συντομότερα στη δουλειά τους, αλλά και από χρήστες που είτε με ποδήλατο είτε με τα πόδια, απολαμβάνουν μακριά από το αστικό περιβάλλον, την φυσική ομορφιά του τοπίου για αναψυχή ή αθλητισμό, χωρίς να επεμβαίνουν σ’ αυτό. Η γέφυρα φωτίζεται τη νύχτα με φώτα led, με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, ειδικά σχεδιασμένα να φωτίζουν αποκλειστικά μόνο το κατάστρωμα της γέφυρας. Αυτό γίνεται για διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο, η άγρια ζωή.

Take Care of your Trails 2021

Η ετήσια εκδήλωση "TakeCareofyourTrails 2021" θα πραγματοποιηθεί και φέτος από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου. Θα γίνει καθαρισμός, συντήρηση και απομάκρυνση αδρανών υλικών σε 4 μονοπάτια της Ανατολικής Αμαλής. Τα μονοπάτια αυτά θα είναι τα 3 συνεχόμενα από πηγές Νεαπόλεως προς την κορυφή της Αμαλής και το ένα από πηγές Νεαπόλεως προς Αγία Μαρίνα. Είναι 4 από τα σημαντικότερα μονοπάτια του βουνού κι αυτά που χρησιμοποιούνται από πεζοπόρους και φίλους της ορεινής ποδηλασίας περισσότερο όλο το χρόνο.

Οι δράσεις θα γίνουν τις Κυριακές 9, 16, 23 και 30/5/2021 με ώρες εργασίας από 09:00 έως 13:00.

Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν συμμετοχή σε ειδική φόρμα που θα επιμεληθεί ο Πο.Συ.Λε. έτσι ώστε να επιτευχθεί ο προγραμματισμός και η κατανομή των συμμετεχόντων σε μικρές ομάδες των 2 ατόμων σε κάθε είσοδο και έξοδο των 4ων μονοπατιών, με γνώμονα την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Οι συμμετέχοντες θα χρειαστούν για τις εργασίες γάντια, νερό και μια τσουγκράνα (αν υπάρχει). Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου θα φροντίσει για περισσότερα εργαλεία όπου και αν αυτά χρειαστούν.

Μαζί με τη συντήρηση των μονοπατιών θα συλλεχθούν και απορριφθούν ότι σκουπίδια υπάρχουν στη γύρω περιοχή. Γι αυτό καλό θα ήταν οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους κι ένα ζευγάρι γάντια μιας χρήσης.

Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά, μαζί με τους κηδεμόνες τους.

Πρώτο ραντεβού μας την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 στις 09:00 στο "Πεύκο".

Σημείο συνάντησης GPS

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ

Ποδηλατόδρομοι φιλικοί στο αυτοκίνητο

Μυτιλήνη 3/5/2050

Αν πεις σήμερα στα παιδιά του 2050 ότι παλιά οι δρόμοι ήταν το βασίλειο του αυτοκινήτου, μάλλον θα γελάσουν. Κι όμως, πριν μερικές δεκαετίες ήταν αδύνατον να κυκλοφορήσεις άφοβα με ποδήλατο στο δρόμο.

Σήμερα στους ίδιους δρόμους τα αυτοκίνητα είναι οι φιλοξενούμενοι.
Δρόμοι αποκλειστικά και μόνο για ποδήλατα που όμως σέβονται τα τετράτροχα και δεν φέρονται στους αυτοκινητιστές με τον ίδιο τρόπο που αυτοί φέρονταν 30 χρόνια πριν. Δρόμοι όπου κυκλοφορούν άπειρα ποδήλατα χωρίς όμως να αποκλείονται τα ελάχιστα αυτοκίνητα που είναι ευπρόσδεκτα μια και εισέρχονται με απόλυτη ασφάλεια. Σ’ αυτούς τους ονειρικούς δρόμους υπάρχει αυτό που ζητούσαμε τόσα χρόνια... αλληλοσεβασμός.

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish