Διαδρομές στο βουνό

Items filtered by date: Δευτέρα, 13 Μάιος 2024

14η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία - Ανασκόπηση

Μυτιλήνη 12/5/2024
Πλατεία Σαπφούς
Ώρα 17:00
Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία Μυτιλήνης έχει μια παράδοση πλέον, πάνω από 15 χρόνια, με την 1η να γίνεται στο νησί το 2009. Από τότε πολλά άλλαξαν στο νησί και η πόλη μας (ευτυχώς) έχει αλλάξει αρκετά. Τα περισσότερα ποδήλατα που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και στους κεντρικούς δρόμους, οι (έστω σε εμβρυακή μορφή) ποδηλατικές υποδομές (αναψυχής προς το παρόν), αλλά πάνω απ' όλα οι συνεχείς δράσεις, πορείες και δραστηριότητες του τοπικού Συλλόγου έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ανατροπή της κατάστασης που επικρατούσε πριν 15 χρόνια στην πόλη μας. Σίγουρα μένουν πολλά ακόμα ν' αλλάξουν, αλλά τουλάχιστον έγινε το πρώτο βήμα. Με ρυθμούς χελώνας προχωράνε όλες οι "υποσχέσεις" δεκαετιών κι ίσως οι μεγαλύτεροι να μη τις προλάβουν, αλλά το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Η 14η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία συνετέλεσε σ' αυτό ακριβώς, προσθέτοντας ακόμα ένα λιθαράκι. Επανέλαβε κι υπενθύμισε τα αιτήματα, τις θέσεις, τις προτάσεις του ποδηλατικού κόσμου της Μυτιλήνης. Για πρώτη φορά στην εκδήλωση στην Πλατεία ήταν παρών ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κος Χριστόφας Παναγιώτης. Όχι μόνο παρών αλλά και συμμετείχε με ποδήλατο και σαν συνδιοργανωτής της μεγάλης ετήσιας Ποδηλατοβόλτας μας, προσφέροντας σε κάθε συμμετέχων ποδηλατικά φωτάκια.
Πριν την έναρξη της πορείας ο Πρόεδρος του Πο. Συ. Λέσβου κος Ιγνάτης Λασκαρίδης, στο λόγο του, εξέθεσε στο κοινό την παρούσα κατάσταση στην πόλη της Μυτιλήνης, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα έργα κλειδιά που θα μετατρέψουν την Μυτιλήνη σε ανθρώπινο παράδεισο. Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κος Χριστόφας αναφερόμενος κι αυτός στα σημεία που πρέπει ν' αλλάξουν και στα έργα που θα ξεκινήσουν, για μια πιο ανθρώπινη πόλη. Οι θέσεις Συλλόγου και Δημάρχου δεν θα μπορούσαν να είναι πιο κοινές με σοβαρές αναφορές αμφότεροι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που η υπάρχουσα αυτοκινητοκεντρική πολιτική της πόλης μας παραγκωνίζει για 10ετίες. Τις ομιλίες ολοκλήρωσε ο κ Νίκος Γιαννάκας, αντιδήμαρχος τουρισμού και επιχειρηματικότητας εκπροσωπώντας τον ενεργό σύλλογο "Ασπίδα" καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, που στο τέλος μοίρασε χυμούς και νεράκια στους συμμετέχοντες. Την εκδήλωση κάλυψαν όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά της Μυτιλήνης με πλάνα, συνεντεύξεις, live και φυσική παρουσία.
Περίπου 70 ποδήλατα συμμετείχαν στην Πορεία με τα περισσότερα απ' αυτά να είναι μικρά παιδιά. Τα παιδιά, το μέλλον αυτού του τόπου, που αν μάθουν ότι όλα γίνονται και με ποδήλατο, σίγουρα πολλά πράγματα θα' αλλάξουν στο μέλλον. Η Πορεία όπως πάντα χωρίστικε σε 3 επί μέρους βόλτες και έφτασε από άκρη σε άκρη στην μικρή μας πόλη.
Η οργανωτική ομάδα του Πο. Συ. Λέσβου είχε φροντίσει για τα πάντα, μουσική από την Ντέπη Χατζηκαμπάνη καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, τέντα του συλλόγου, λάβαρα, σημαίες, αφίσες και beach flags παντού, μεγαφωνική για τα συνθήματα μέσα στην πορεία με τα ηχεία σε cargo bikes, τέλεια οργάνωση με μέλη στην αρχή και στο τέλος της πορείας που επικοινωνούσαν με ασυρμάτους για τον ορισμό της κατάλληλης ταχύτητας που θα μας έκανε ένα σώμα συμπαγές, έτσι ώστε η όχληση απ' όπου περνάει το γκρουπ να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Η οδηγοί μέλη του Συλλόγου στην πορεία έδειχναν τον σωστό τρόπο οδήγησης και συμπεριφοράς στο δρόμο στους νέους οδηγούς, όπως όταν σταματάμε σε φανάρι, ποτέ δεν πατάμε τη διάβαση. Μετά το τέλος της πορείας μοιράστηκαν δώρα ποδηλατικά φωτάκια. Καθ όλη τη διάρκεια της πορείας υπήρχε διαμορφωμένος με κορίνες και σήματα οδικής κυκλοφορίας χώρος στην Πλατεία Σαπφούς, για παιχνίδια, μαθήματα ΚΟΚ για τους μικρούς μας φίλους, που δεν θα έκαναν όλες τις βόλτες. Ήταν αδιαμφισβήτητα η καλύτερη Ποδηλατοπορεία, η πιο οργανωμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, που δεν άφησε τίποτα στην τύχη, που θα μπορούσε πάει στραβά. Όλοι πέρασαν καλά, διασκεδάσαμε και περάσαμε τα μηνύματα της πορείας και στις αρχές του τόπου, αλλά και σε όσους άκουσαν τα εμπνευσμένα συνθήματα στους δρόμους από όπου και αν περνούσαμε.
Να ευχαριστήσουμε το τμήμα Τροχαίας Μυτιλήνης και το τμήμα τροχαίας του Λιμενικού για την συνοδεία της πορείας μας που εξασφάλισε την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Η επόμενη μεγάλη εκδήλωση δράση του συλλόγου θα είναι Σάββατο 25 Μαρτίου όπου προσκεκλημένοι Randonneurs απ' όλη την Ελλάδα θα κληθούν να καλύψουν με τα ποδήλατά τους 200 χιλιόμετρα στο πιο όμορφο νησί του Αιγαίου. 200 χιλιόμετρα με το ποδήλατό τους ανάμεσα στο γαλάζιο και το πράσινο, ανάμεσα στο βουνό και τα καταπράσινα λιβάδια, ανάμεσα στην ελιά και το πεύκο... "Lesvos Brevet Ελιά και Πεύκο 2024".

Διαβάστε περισσότερα για την 14η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία, τις θέσεις του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, τα μόνιμα αιτήματα του ποδηλατικού κόσμου της Μυτιλήνης στους Δημάρχους, τις προτάσεις για πιο ανθρώπινη πόλη, στο παρακάτω άρθρο: https://www.lesvosmtb.gr/index.php/podilatika-nea/ekdiloseos/item/4515-panelladiki-podilatoporeia-2024

Περισσότερες φωτό ΕΔΩ

WomensMTBDay

Μυτιλήνη 13/5/2050
WomensMTBDay
Κάθε χρόνο, ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου υποστηρίζει τοπικές εκδηλώσεις και εορτασμούς για τη Γυναικεία Ημέρα Ορεινής Ποδηλασίας, το δεύτερο Σάββατο κάθε Μαΐου (11 Μαΐου φέτος). Η Γυναικεία Ημέρα Ορεινής Ποδηλασίας είναι μια μέρα για τις γυναίκες, να συγκεντρωθούν, να βιώσουν και να μοιραστούν μαζί το ενδιαφέρον τους για την ορεινή ποδηλασία.
Ο Πο. Συ. Λέσβου διοργανώνει το #WomensMTBDay στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρα της γυναίκας.
Σχεδιάσαμε μια ειδική βόλτα για τη βασική εξάσκηση δεξιοτήτων για όλες τις φίλες που αγαπούν την ποδηλασία βουνού. Οδηγήστε στο αγαπημένο σας μονοπάτι, ανακαλύψτε ένα νέο μονοπάτι ή επισκεφτείτε το τοπικό πάρκο δεξιοτήτων στα Τσαμάκια. Πάρτε τη μαμά, την αδερφή, την κόρη ή την σύντροφό σας για την πρώτη τους βόλτα με ποδήλατο βουνού.

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish