Ενημέρωση

10 πράγματα που οι κατασκευαστές μονοπατιών ποδηλασίας βουνού εύχονται να μην κάνετε ποτέ

Rate this item
(0 votes)

Τον Απρίλιο είναι η ιδανική περίοδος για συντήρηση των μονοπατιών. Ο καιρός είναι ιδανικός, τα χώματα ακόμα υγρά και εν όψει της αγωνιστικής περιόδου του καλοκαιριού πρέπει να γίνουν οι ετήσιες διαδικασίες συντήρησης προκειμένου να προετοιμαστούν οι αθλητές αλλά και να τα χαρούν με ασφάλεια ποδηλάτες και πεζοπόροι.
Διαβάστε παρακάτω από την Redbull και με λίγο χρώμα από Λέσβο, τα 10 πράγματα που οι κατασκευαστές μονοπατιών ποδηλασίας βουνού εύχονται να μην κάνετε ποτέ...
10 πράγματα που οι κατασκευαστές μονοπατιών ποδηλασίας βουνού εύχονται να μην κάνετε ποτέ.
Τα μονοπάτια φτιάχνονται με λάσπη ιδρώτα και δάκρυα. Οι trail builders δημιουργούν μονοπάτια για μας και τα συντηρούν σε τακτά διαστήματα. Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές για να τους κρατήσετε ευχαριστημένους. Τι προσφέρει στην πραγματικότητα η μάχη με το χώμα και τα βράχια, ή όταν κόβεις ξύλα και στρώνεις το χώμα μ’ ένα φτυάρι; Έχοντας ξοδέψει τόσες ώρες σκληρής δουλειάς για να δημιουργήσουν και να μας χαρίσουν κάτι τόσο όμορφο, το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι κατασκευαστές μονοπατιών είναι οι χρήστες να προκαλούν φθορές σ’ αυτά.
Ποια είναι αυτά που δεν πρέπει να κάνουμε σ’ ένα μονοπάτι;
Όταν οι trail builders μας χάρισαν τα μονοπάτια, μας παρέδωσαν τον δεκάλογο του trail builder που εμείς πρέπει ν’ ακολουθάμε αυστηρά.
1. Διατηρήστε το μονοπάτι καθαρό
Η αποκομιδή των σκουπιδιών είναι ακόμα ένα από τα έργα του trail builder. Σε κανέναν δεν αρέσει ένα μονοπάτι με σκουπίδια. Ωστόσο αν εμείς δούμε ένα σκουπίδι στο μονοπάτι μας, το μαζεύουμε.
2. No dig, no ride
Αν θέλετε να απολαμβάνετε φροντισμένα μονοπάτια, αφιερώστε χρόνο για να τα συντηρήσετε και γίνετε μέλος στις οργανωμένες ημερήσιες εκδηλώσεις της ομάδας που τα φροντίζει. Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για τη δημιουργία ακόμη και ενός σχετικά μικρού μονοπατιού, αλλά τα πολλά χέρια κάνουν τη δουλειά πιο εύκολη. Στη Λέσβο, το έδαφος είναι εξαιρετικά δύσκολο να δουλευτεί, οπότε μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για την κατασκευή ενός μονοπατιού με berms και drops. Παντού η συντήρηση μονοπατιών γίνεται από εθελοντές.
3. Αποφύγετε την καταστροφή του μονοπατιού
Η επιθετική οδήγηση μπορεί να προκαλέσει φθορές και να δημιουργήσει πολύ περισσότερη δουλειά για τους κατασκευαστές που συντηρούν τα μονοπάτια. Εάν θέλετε τον επόμενο ελεύθερο χρόνο τους, να τον ξοδέψουν αντί για επισκευές στην κατασκευή νέων μονοπατιών, φροντίστε να φρενάρετε απαλά και αποτελεσματικά.
4. Σεβαστείτε το κλείσιμο μονοπατιών
Εάν ένα μονοπάτι είναι κλειστό, υπάρχει λόγος. Ο λόγος που ένα μονοπάτι είναι κλειστό είναι πιθανόν επισκευές, θέμα που προξενεί ζητήματα ασφάλειας και για τους αναβάτες και για τους κατασκευαστές, ή φρεσκοφτιαγμένα σημεία που απαιτούν χρόνο για να έρθουν σε κατάσταση χρήσης.
5. Προσοχή στο βρεγμένο
Είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τα μονοπάτια τις μέρες με βροχή (ή και χιόνι) γιατί η διάβρωση που προκαλούμε στα σημεία που έχει επέμβει ο trail builder είναι πολλαπλάσια του κανονικού.
6. Απαλλάξτε ένα μονοπάτι από τα εμπόδια
Εάν υπάρχει εμπόδιο όπως ένα πεσμένο δέντρο, κλαδί ή βράχος που εμποδίζει το μονοπάτι, σταματήστε και καθαρίστε το μονοπάτι. Εάν δεν μπορείτε να μετακινήστε το εμπόδιο, φροντίστε να το αναφέρετε στην ομάδα που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των μονοπατιών, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί, για την ασφάλεια όλων των αναβατών.
7. Ακολουθήστε το μονοπάτι
Υπάρχουν πολλοί αναβάτες που δημιουργούν τις δικές τους γραμμές, είτε επειδή είναι πιο γρήγορο είτε επειδή αδυνατούν να περάσουν από το σημείο που είναι ήδη είναι χαραγμένο. Κάνοντας τη δική σας γραμμή - για οποιονδήποτε λόγο - δημιουργείτε απλώς περισσότερη δουλειά για τους κατασκευαστές μονοπατιών. Βελτιώστε τις ικανότητές σας ακολουθώντας την υπάρχουσα γραμμή.
8. Μην είσαι εγωιστής
Το καλύτερο της ορεινής ποδηλασίας να είναι η κοινότητα. Εξαιτίας αυτού, οι trail builders πρέπει να σκεφτούν ολόκληρη την κοινότητα όταν χτίζουν μονοπάτια και αναπτύσσουν δίκτυα. Από κει θα εξαρτηθεί η κατασκευή του μονοπατιού. Το επίπεδο δυσκολίας του μονοπατιού ταιριάζει πάντα με το επίπεδο της κοινότητας.
9. Επικεντρωθείτε στις δεξιότητές σας
Ένα παράπονο που ακούνε πολλοί trail builders είναι ότι το μονοπάτι είναι αρκετά τεχνικό ή έχει πολλά σημεία που απαιτούν καλή φυσική κατάσταση. Πριν επικρίνετε ένα μονοπάτι, σκεφτείτε πώς η βελτίωση των δικών σας δεξιοτήτων οδήγησης θα βελτιώσει περισσότερο και την εμπειρία σας.
10. Συνεργαστείτε με τον τοπικό οργανισμό των μονοπατιών σας
Πριν ξεκινήστε από μόνοι σας την “επισκευή” ενός μονοπατιού, είναι σωστό να έρθετε σε επαφή με τον τοπικό σύλλογο που έχει αναλάβει αυτό το έργο. Μια μετατροπή από έναν ιδιώτη μπορεί να είναι καταστροφική για το περιβάλλον, αλλά κι επικίνδυνη για τους αναβάτες του μονοπατιού.
Και πάνω από όλα...... σεβαστείτε το βουνό και την φύση!

Last modified onΣάββατο, 27 Μάρτιος 2021 08:57

Σχολιάστε!

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish