Συμβουλές

Τάκης Ανεζίνος

Τάκης Ανεζίνος

Ο Καθηγητής της Χρονιάς

Μυτιλήνη 28/11/2050

Ο Καθηγητής της Χρονιάς

Το “ποδηλατολεωφορείο” της Θερμής Λέσβου, μας δίνει πίστη στο μέλλον της ποδηλασίας.
Στην Λέσβο, ένας καθηγητής έχει γίνει viral με το “ποδηλατολεωφορείο” του στο γυμνάσιο. Ο καθηγητής της χρονιάς οδηγεί στο σχολείο με ασφάλεια εκατοντάδες παιδιά χρησιμοποιώντας ποδήλατα και κάνει όλους να μιλούν για το σχολικό του ”λεωφορείο”, από τις τοπικές ειδήσεις έως και τα social media.
Η ιδέα είναι απλή: Τα παιδιά ενθαρρύνονται να οδηγήσουν στο σχολείο σ’ ένα μεγάλο γκρουπ και να κάνουν πετάλι όλοι μαζί με ασφάλεια. Ο “καθηγητής του μέλλοντος” (όπως τον χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ) το κάνει διασκεδαστικό, ενθαρρύνοντας την ασφαλή οδήγηση ενώ προσθέτει και στοιχεία εκμάθησης των σημάτων, ασφάλειας, σωστής συμπεριφοράς κι ευγένειας στο δρόμο.
Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν μόλις ένα μήνα πριν, όταν το κανονικό λεωφορείο μια μέρα χάλασε!

Grande Gera MTB 2022 - Ανασκόπηση και αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πέραμα της Γέρας την Κυριακή 27/11/2022 ο αγώνας GRANDE GERA MTB XCP 2022, με πάνω από 40 αθλητές. Μ' αυτόν τον ποδηλατικό αγώνα έκλεισε αγωνιστικά και το ποδηλατικό 2022 για τη Λέσβο.
Μετά από μια εβδομάδα βροχών, την Κυριακή του αγώνα μας περίμενε ένα υπέροχο μισό συννεφιασμένο, μισό ηλιόλουστο πρωινό, με 11 περίπου βαθμούς κελσίου. Η ατμόσφαιρα ολοκάθαρη αναδείκνυε τις ομορφιές των ελαιώνων του κόλπου της Γέρας στο μέγιστο. Η φύση καταπράσινη και τα χώματα νωπά, ότι καλύτερο για να χαρούμε τα μονοπάτια. Η επιλογή της διαδρομής η καλύτερη του θεσμού, χωρίς απαιτητικές ανηφόρες. Ο αγώνας ξεκινούσε με ήπια ανηφορικά και χωματόδρομους στο 44%, συνέχιζε με ενδιαφέροντα τεχνικά κατηφορικά μέτριας δυσκολίας σ' ένα ποσοστό μόλις 22% και ενδιάμεσα, ατέλειωτη απολαυστική διαδρομή με επίπεδη κλίση (στο 34%).
Ο GRANDE GERA MTB XCP 2022 ξεκίνησε στις 10:00 από την πλατεία Περάματος στη Γέρα. 41 αθλητές ορεινής ποδηλασίας εκκίνησαν τον αγώνα και τον ολοκλήρωσαν όλοι επιτυχώς μ' ένα τεράστιο χαμόγελο, αυτό που σου προσφέρει η επαφή με τη φύση, την προικισμένη περιοχή της Γέρας, αλλά και ολόκληρου του νησιού που με τους ελαιώνες και τα αμέτρητα μονοπάτια που συνυπάρχουν αρμονικά με το περιβάλλον, σε κάθε πλαγιά, σε κάθε βουνό, σε κάθε κάμπο, καθιστά το νησί ολόκληρο, έναν από τους πλουσιότερους και σημαντικότερους σε ποδηλατικές διαδρομές, προορισμό στην Ελλάδα για τουριστική (και αγωνιστική φυσικά) ορεινή ποδηλασία.
Στον αγώνα πρώτος γενικής ήταν ο Δημήτρης Αλεξίου, δεύτερος ο Γιώργος Σαραϊδάρης και 3ος ο Πρωταθλητής Ελλάδας Γιάννης Γιαννόγλου, όλοι αθλητές του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου.
Στους Junior πρώτος πέρασε τη γραμμή του τερματισμού ο Παναγιώτης Κουρής με χρόνο 1:22:40 αφήνοντας δεύτερο τον Χρήστο Μανωλέα μόλις ένα λεπτό και κάτι! Την 3άδα έκλεισε ο Αντώνης Κοζπής.
Στην κατηγορία ΜΕΝ την πρώτη θέση κατέλαβε ο Δημήτρης Αλεξίου με χρόνο 1:07:25 με δεύτερο τον Γιάννη Γιαννόγλου και 3ο τον Νίκο Πέππα. (Όλοι αθλητές Πο. Συ. Λέσβου)
Στους Μάστερς ο Γιώργος Σαραϊδάρης (1:10:40) πήρε την καρό σημαία αφήνοντας τη δεύτερη θέση στον Μπάμπη Μουντάκη και την τρίτη στον Γιώργο Ντάρα, όλοι αθλητές του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου.
Τέλος στους Βετεράνους, πρώτος έκοψε το νήμα του τερματισμού ο Κώστας Λαϊνάς (1:22:47) (αθλητής Πο. Συ. Λέσβου), με δεύτερο τον Δημήτρη Μοσχόβη (αθλητής Πο. Συ. Λέσβου) και τρίτο τον Προκόπη Λινάρδο.
Ο αγώνας διοργανώθηκε από το Lesvos Ride και είχε συνδιοργανωτές το Δημο Μυτιληνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Primal Performance. Υποστηρικτές είχε τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου, το Lesvos MTB, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Λέσβου-Hellenic Rescue Team Branch Lesvos, την Ειδική Ομάδα Εθελοντών Λέσβου - Πυροσβεστικό κλιμάκιο Γέρας, τον Spentzas Dimitris και τον Παναγιώτη Γιαννούλη του Ticket2Ride.

Δείτε τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΔΩ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΩΝΑ

Η ΕΟΑΠ ζητά τη στήριξη της ΚΕΔΕ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χωρίς συλλόγους που θα παρέμβουν σε τοπικό επίπεδο, χωρίς ομοσπονδία που θα πιέσει την κυβέρνηση να προωθήσει το ποδήλατο τίποτα και να ζητήσει ποδηλατικές υποδομές, δεν μπορούν ν' αλλάξουν και πολλά.
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας, της οποίας οι κινήσεις είναι συνεχείς, στοχευμένες και στα κατάλληλα άτομα, ενώ έρχεται συνεχώς σε επαφή με κρατικούς φορείς και ζητά την συμπαράσταση, υποστήριξη, προβολή και τη βοήθειά τους, σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της αστικής ποδηλασίας στην Ελλάδα. Είναι το ισχυρότερο όργανο πίεσης στο κράτος και υποστηρίζεται σε πανελλαδικό επίπεδο από τους μεγαλύτερους κι ισχυρότερους ποδηλατικούς συλλόγους της χώρας.
Στα γραφεία της ΚΕΔΕ στην Αθήνα συναντήθηκαν στις 9/11 οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Πιτσιλός (πρόεδρος) & Αντώνης Σηφάκης (γραμματέας) και ζήτησαν τη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας από τον πρόεδρό της, Δημήτρη Παπαστεργίου, για δράσεις που προγραμματίζει η ΕΟΑΠ. Πρόκειται για το, "Πάμε μια βόλτα δήμαρχε", το "Bike to Work - Με Ποδήλατο στη Δουλειά" και τις "Ποδηλατογιορτές". Οι δράσεις αυτές έχουν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτικών αρχών, επαγγελματιών και μαθητών πάνω σε θέματα ποδηλατικής μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον. Είναι γνωστή η στήριξη του προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου σε δράσεις που προωθούν το ποδήλατο, ο οποίος είναι ο ίδιος αστικός ποδηλάτης. Ολοκληρώνοντας την συνάντηση, δεσμεύτηκε, πως οι προτάσεις της Ομοσπονδίας θα εξεταστούν σε θεσμικό επίπεδο όταν αυτές κατατεθούν επίσημα στο ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των Δήμων της Ελλάδας, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Πολύ θετικές όλες οι κινήσεις της ΕΟΑΠ που χωρίς αυτή και τους συλλόγους να αιτούνται ποδηλατικές υποδομές στη χώρα μας τίποτα δεν θα είχε γίνει. Ελπίζουμε οι κινήσεις της ομοσπονδίας και των συλλόγων να εισακουστούν από τους Δήμους και να φτάσουμε μια μέρα γρηγορότερα, σε μια πιο ανθρώπινη πόλη.

Κιόσκι Πο. Συ. Λέσβου

Μυτιλήνη 21/11/2050
Κιόσκι Πο. Συ. Λέσβου
Επειδή ορεινή ποδηλασία δεν είναι μόνο να έχουμε πολλά μονοπάτια κι ένα ανασφαλές τελεφερίκ σε λειτουργία, δεν είναι μόνο οι καλά σηματοδοτημένες διαδρομές και οι αμέτρητες προσφερόμενες εναλλακτικές διαδρομές για όλα τα επίπεδα αναβατών, αλλά και η προσφορά στο απαραίτητο επίπεδο της αναψυχής... Πάνω σ' αυτό το τελευταίο βασίστηκε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου και προσφέρει το νέο του κιόσκι μέσα στο νέο του πιστοποιημένο μονοπάτι και μάλιστα; Στο σημείο με την καλύτερη θέα!!!
Μην το προσπεράστε. Κάντε μια στάση και απολαύστε την θέα που σου κόβει την ανάσα.

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish