Διαδρομές στο βουνό

Τριεθνές

Rate this item
(0 votes)

Τριεθνές - Παράκοιλα

Parakoila triethnes

Μήκος : 16 χλμ.

Έδαφος : Ανηφορικός χωματόδρομος, πετρώδες μονοπάτι.

Επίπεδο δυσκολίας : Υψηλό .

Ανάλυση διαδρομής : Τριεθνές - Παράκοιλα

Περιγραγή διαδρομής :

Η διαδρομή αυτή έχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με όλες τις άλλες. Τα μονοπάτια που διασχίζουμε βρίσκονται σε ένα πευκοδάσος μοναδικό στη Λέσβο. Κι αυτό γιατί εκεί φύεται η ΜΑΥΡΗ ΠΕΥΚΗ και το ΡΟΔΟΔΕΝΤΡΟ φυτά σπάνια στην ελληνική χλωρίδα.

Πάνω από τα χωριό Παρακοιλα και σε ένα πλάτωμα με πανύψηλα πεύκα δίπλα σε ένα εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής ξεκινά το πρώτο μονοπάτι . Εκεί δίπλα επίσης υπάρχει και ο καταρράκτης των Παρακοιλων οπού τους χειμωνιάτικους μήνες τα νερά που τρέχουν μας προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα .

Όποιοι θελήσουν να κάνουν την διαδρομή θα πρέπει να είναι έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση γιατί θα κάνουν 600 μέτρα υψομετρικής διαφοράς από την αρχή της βόλτας με συνεχόμενη ανάβαση μέχρι την κορυφή στο παρατηρητήριο του δασαρχείου. Όλοι οι ανάβαση είναι μόνο 7 χλμ άλλα από αυτά τα 2.5 χλμ μονοπάτι και το υπόλοιπο δασικός ανηφορικός δρόμος. Ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να πάτε μέχρι την κορυφή με πολύ καλό ρυθμό είναι 1'15 λεπτά . Από εκεί και μετά οι επιστροφή είναι μόνο κατηφορική.

Το πρώτο κομμάτι της επιστροφής είναι πολύ επικίνδυνο και θέλει μεγάλη εμπειρία για να το κατέβετε.( Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της επιστροφής από τον δασικό δρόμο που ανεβήκατε μέχρι να συναντήσετε τη διασταύρωση που πάει για την Παναγιά Κρυφή .Αν έχετε χρόνο αξίζει να πάτε).

Το εκκλησάκι της Παναγίας βρίσκετε σε μια σπηλιά χαμηλά από τον δρόμο μέσα σε μια χαράδρα. Αξίζει να κατεβείτε . Το δρομάκι για το εκκλησάκι είναι δίπλα σε μια γούρνα με νερό για τα ζώα.

Έχοντας θαυμάσει τη όμορφη φύση παίρνετε το δρόμο της επιστροφής .Όσο δύσκολα ανεβήκατε τόσο εύκολα και ευχάριστα θα κατεβείτε.

Τα σημεία που θέλουν προσοχή γιατί μπορεί να χαθείτε τα έχω σημειώσει πάνω στο με άσπρη γραμμή και αυτά που είναι επικίνδυνα με κόκκινο άστρο.

Πρέπει να διαλέξετε η μέρα που θα πάτε να είναι πολύ καλή γιατί το υψόμετρο είναι μεγάλο και η θέση του βουνού τέτοια που έχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας με τα πεδινά. Νερό θα πρέπει να έχετε μαζί σας αρκετό γιατί η διαδρομή είναι μεγάλη και δύσκολη χωρίς να μπορέσετε να βρείτε κάπου για να γεμίσετε τα δοχεία σας.

Το βουνό είναι ίσως το μοναδικό στο νησί τόσο καθαρό τόσο παρθένο ο ρόλος μας είναι βοηθητικός και είμαστε θεατές αυτής της ευαίσθητης ισορροπίας .

Χαρείτε το με σεβασμό .

ΚΑΛΗ ΒΟΛΤΑ.

Σχολιάστε!

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish