Ποδήλατα Βουνού

Items filtered by date: Τετάρτη, 16 Νοέμβριος 2022

Συνάντηση ΕΟΑΠ με Υπουργείο Μεταφορών

Σημαντική για το μέλλον των ποδηλατικών θεμάτων κρίνεται η συνάντηση μελών του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25/10/2022.
Στη συνάντηση, από την πλευρά του υπουργείου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μ. Παπαδόπουλος με με τους ειδικούς συνεργάτες του, ενώ από την πλευρά της ΕΟΑΠ παρόντες ήταν οι κ.κ. Π. Πιτσιλός, Λ. Παπαδόπουλος και Α. Σηφάκης. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, το ζήτημα των 30 χλμ/ώρα, και η πρόσφατη πρωτοβουλία του κ. Υφυπουργού, που αφορά την απαλλαγή των κρανών κάθε τύπου, από το ΦΠΑ.
Αναφορικά με το θέμα του καθορισμού των 30 χλμ/ώρα στις αστικές περιοχές, ο κ. Υφυπουργός εξέφρασε τη σκέψη και βούλησή του Υπουργείου, "να δώσει στους Δήμους και τις Περιφέρειες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν στο οδικό δίκτυο που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους, ζώνες στις οποίες το ανώτατο όριο ταχύτητας θα περιορίζεται σε 30 χλμ/ώρα. Οι Δήμοι θα πρέπει να προβούν σε μία διαβάθμιση των δρόμων τους και να επιλέξουν ποια θα είναι τα όρια ταχύτητας, προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και ποδηλάτων”.
Η ΕΟΑΠ επισημαίνει ότι η θέση της είναι να αντικατασταθεί το όριο των 50 χλμ/ω με αυτό των 30 χλμ/ω και να εφαρμοστεί σε ολες τις αστικές περιοχές. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν ενέργειες επιβολής του κυρίως με τεχνικές παρεμβάσεις μείωσης της ταχύτητας.
Όσον αφορά την πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τα κράνη, διευκρινίστηκε ότι θα συμπεριλαμβάνει και τα ποδηλατικά. Αν υλοποιηθεί, θα συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη αντικατάσταση των παλαιών, αλλά και στην διευκόλυνση αγοράς νέων με άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των αναβατών.
Τέλος και σχετικά με την χάραξη κεντρικής στρατηγικής, ανάπτυξης της αστικής ποδηλατικής μετακίνησης, ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργείο ετοιμάζει και θα παρουσιάσει άμεσα τον:
Οδηγό Δημόσιας Πολιτικής για το Ποδήλατο.
Ο Οδηγός αυτός ενσωματώνει στην Ελληνική πραγματικότητα το Πανευρωπαϊκό Γενικό Σχέδιο για την Προώθηση του Ποδηλάτου (Pan-European Master Plan for Cycling Promotion) του 2021. Να σημειώσουμε ότι στο Σχέδιο αυτό περιγράφονται οι δέκα πυλώνες που πρέπει να υπάρχουν για την προώθηση και την ανάπτυξη της ποδηλατικής μετακίνησης με τον πρώτο να είναι η θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για το Ποδήλατο και Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
Η Ε.Ο.Α.Π. συμφωνήθηκε να συμβάλει στην δημιουργία του Οδηγού Δημόσιας Πολιτικής για το Ποδήλατο και κάθε μελλοντικού σχεδίου που έχει θέμα και/η στόχο την προώθηση της αστικής ποδηλασίας και θα συνδράμει σε αυτά με όλες της τις δυνάμεις και με την πρόσθετη εμπειρία και τεχνογνωσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) της οποίας είναι πλήρες μέλος.
Στόχος μας είναι να ληφθούν μέτρα τώρα. Δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο η χώρα μας, έχουμε ήδη μείνει πολύ πίσω. Οι κρίσεις είναι εδώ και έχουμε χρέος να κάνουμε το καλύτερο δυνατό άμεσα.
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας και ο Παναγιώτης Γιαννούλης αθλητής του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πο. Συ. Λέσβου είναι μέλος του ΔΣ της ΕΟΑΠ.

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish